Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was zestaw przepisów na pyszne, świąteczne dania, czyli wegańskie przepisy na tradycyjne smakołyki. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tych smacznych dań, ale przecież na diecie wegańskiej wcale nie musimy z nich rezygnować. Łatwo można je przyrządzić w zdrowszej wersji, będą wtedy dużo lżejsze, zdrowsze, ale tak samo pyszne i sycące.
Moja babcia co roku urządzała całkowicie wegańskie święta, tylko ze względu na mnie- nikt się jednak nie połapał i zajadano tradycyjne potrawy po wegańsku z wielkim smakiem, to była nasza słodka tajemnica!
Na moim blogu także znajdziecie mnóstwo takich przepisów. Przygotowałam dla was małe zestawienie kilkunastu tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Stopniowo ich zbiór będzie się na pewno powiększał, będę też uzupełniać te zestawienia na bieżąco. Mam nadzieję, że przepisy będą dla Was pomocne! Zapraszam do mojego zbioru na wegańskie przepisy na święta, wigilię i Boże Narodzenie!
Wegańskie przepisy na święta, wigilię i Boże Narodzenie
Pierniczki wegańskie na święta (także bezglutenowe)
Świetne nie tylko na świąteczny stół czy jako ozdoba od powieszenia na choince. Jest to niezawodny przepis, wiele razy przeze mnie wypróbowany. Są chrupiące, pachnące i pyszne, bo mało słodkie, a korzenne, idealne do gorącej czekolady czy grzańca.
Robi się je łatwo i w naprawdę szybkim czasie, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek. Dodatkowo możemy ten przepis łatwo modyfikować- zrobić je bez cukru, mniej słodkie, z mąki bezglutenowej lub bardziej dietetycznie. Możemy je także ozdabiać polewami czy posypkami, wyglądają wtedy bardzo efektownie. Pierniki zawsze wychodzą, pięknie wyrastają, są wilgotne, chrupiące i pyszne. Moja rodzina zjada je tuż po wyjęciu z piekarnika.
Wegańskie muffiny – jak zrobić? Najlepszy przepis
Kiedy w domu nie ma nic słodkiego, zawsze sięgam po ciepłe i pyszne muffinki. Robi się je łatwo i w naprawdę szybkim czasie, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek. Przepis można modyfikować dowolnie, według tego, co akurat mamy w domu i zawsze wychodzą, pięknie wyrastają, są wilgotne, chrupiące i pyszne. Znikają w mgnieniu oka!
Pasztet z selera i pestek dyni, wegańska pasta do chleba
Przepis na pyszny, zielony pasztet z selera i pestek dyni. Bez mięsa, ale bogaty w zdrowe tłuszcze, błonniki i witaminy. Idealny do smarowania chleba jak również pieczeń do obiadu. Ma bardzo ciekawy, wytrawny smak, jak dla mnie pycha! Genialny pasztet na świąteczny stół.
Makowiec wegański | fit przepis na święta
Kolejny fit przepis na pyszne, nie tylko świąteczne słodkości: makowiec wegański, czyli tradycyjne, makowe ciasto z bakaliami. Idealne jest również na co dzień, do popołudniowej kawy, jak również dla niezapowiedzianych gości.
Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem
Kolejny przepis na pyszne i zdrowe fit desery- wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem. Ozdoba stołu nie tylko w każde święta, ale i na co dzień. Świetne jako drobny, osobisty upominek.
Wegański majonez domowy- tani, roślinny i zdrowy
Na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy niż sklepowe produkty- chociaż wegańskie, to oparte na rafinowanych olejach rzepakowych czy sojowych i z dodatkiem octu i cukru. Taki domowy majonez możecie jednak robić sobie na co dzień, jest pyszny z wegańskimi jajkami jako przystawka i do kanapek czy sałatek- w mojej kuchni ostatnio bardzo się przydaje.
Bigos wegański grzybowo-sojowy
Bigos wegański grzybowo-sojowy, z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i kostki sojowej. Na naszym świątecznym stole przecież nie może zabraknąć tego tradycyjnego dania! Przyznaję, że taka ciepła, pachnąca, aromatyczna grzybowa potrawa jest moim ulubionym daniem wigilijnym! Nic się nie równa ze smakiem odpowiednio przyrządzonego, domowego bigosu. Do tego mamy tu wersję wegańską, mniej tłustą od tradycyjnej i znacznie zdrowszą, ale w smaku można się nieraz pomylić z typowym bigosem, więc bez obawy, wszyscy domownicy będą się nim zajadać.
Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem | bez cukru i alkoholu
Domowy Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem. Bez cukru i alkoholu i bez szkodliwej chemii. Na pewno znacie smak tradycyjnego grzańca, był i wciąż jest bardzo popularnym dodatkiem do zimowej aury a także napojem na święta.
Dzisiaj mam da was jego nieco zdrowsza wersję, także dobrą dla dzieci i osób na diecie. Jest to prosty do zrobienia, gorący i pyszny napój jabłkowy z nutą miodu i przypraw. Jak widać, nie zawsze grzaniec musi mieć alkohol, aby smakować i rozgrzewać. Zapach i smak przypraw będą się swietnie komponowały ze świątecznymi daniami, a dodatek imbiru przyda się zwłaszcza po obfitej kolacji.
Mam nadzieję, że przepisy będą dla Was bardzo pomocne! Dajcie znać, czy smakowało. Zapraszam do mojego zbioru na wegańskie przepisy na święta, wigilię i Boże Narodzenie!