Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszny, domowy wegański majonez. Na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy niż sklepowe produkty- chociaż wegańskie, to oparte na rafinowanych olejach rzepakowych czy sojowych i z dodatkiem octu i cukru.
Taki domowy majonez możecie jednak robić sobie na co dzień, jest pyszny z wegańskimi jajkami jako przystawka i do kanapek czy sałatek- w mojej kuchni ostatnio bardzo się przydaje. Zwłaszcza, że od lat już żadnego majonezu nie jadłam i miałam smaka- ach ten strach przed tłuszczami, który wpajają nam media i dietetycy! Ten nie zawiera także octu, bo nie każdy go toleruje- jako zakwaszacz wykorzystamy sok cytrynowy, ewentualnie ocet jabłkowy, jeśli tak wolicie.
Majonez domowy na oliwie jest zdrowy, jeśli oczywiście używamy go z umiarem. Do tego jest tani i nie psuje się szybko. Mój stoi w lodówce już tydzień i nie widać śladów zepsucia. Robi się go szybko i łatwo, więc bardzo polecam i na pewno już nie kupię żadnego sklepowego, chemicznego i niezdrowego sosu. Zapraszam do mojego przepisu na majonez domowy wegański!
Przepis na domowy majonez wegański
Składniki:
- pół szklanki mleka sojowego (bez cukru, z dodatkiem wapnia),
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
- 2 łyżeczki zwykłej musztardy,
- sok z cytryny -ok. 4 łyżek
- szczypta soli, pieprzu, kurkumy lub curry
Wykonanie:
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, pokojową. Na godzinę, dwie przed wykonywaniem przepisu wyjmij składniki z lodówki. Jest to najczęstszy błąd przy wykonywaniu tego sosu, który sprawia, że domowy sos się warzy.
Potrzebny czas: 20 minut
majonez wegański, bez jajek, sojowy, roślinny
- Przygotowanie składników.
Przygotuj blender i czysty, wyparzony słoik. Mlekiem należy potrząsnąć przed odmierzeniem do szklanki. Odmierzamy także olej. Wyciskamy sok z cytryny.
- Mieszanie.
Najpierw blendujemy przez kilka minut mleko sojowe z sokiem z cytryny, aż do momentu spienienia. Dodajemy następnie musztardę oraz sól i przyprawy i ponownie miksujemy.
- Czas na olej/oliwę.
Na końcu dodajemy oliwę. Wlewamy do miski malutkim strumieniem, stopniowo, można tez kroplami, dalej blendując masę na niskich obrotach. Gdy majonez zacznie gęstnieć, wciąz mieszmy przez koljene kilka minut.
- Przyprawianie.
Zrób test gęstości i smaku, dodaj przypraw, a jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej oliwy. Pamiętaj, że potem jeszcze odrobinę zgęstnieje! Gdy sos będzie gotowy, przełóż domowy majonez do wyparzonego słoika. Przechowuj w lodówce.
Podobne: Żurek wegański wielkanocny | przepis z butelki
Wegański majonez domowy- jak jeść?
Taki domowy majonez możecie jednak robić sobie na co dzień, jest pyszny z wegańskimi jajkami jako przystawka. Nadaje się znakomicie do sałatek, kanapek i innych dań na zimno, w mojej kuchni ostatnio bardzo się przydaje. Może długo stać w lodówce, bo nie zawiera, a więc nie zepsuje nam się tak szybko. Można zrobić na jego bazie inne sosy, np. czosnkowy, tzaziki, dodać do mizerii itd, czy zjeść go z frytkami czy smażonymi warzywkami. Zawsze jest pysznie zdrowo i domowo!
Skusicie się na taki pyszny majonez? Smacznego!