Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszny majonez domowy gotowy do zrobienia w zaledwie pięć minut. Do jego stworzenia potrzeba nam jedynie jajka, oleju lub oliwy i musztardy.
Na pewno wiec będzie smaczniejszy i zdrowszy niż sklepowe produkty, oparte na rafinowanych olejach rzepakowych czy sojowych i z dodatkiem białego cukru. Taki domowy majonez możecie jednak robić sobie na co dzień, jest pyszny z jajkami i do kanapek czy sałatek. Majonez na oliwie i żółtkach jest zdrowy, jeśli oczywiście używamy go z umiarem. Do tego jest tani i nie psuje się szybko. Mój stoi w lodówce już tydzień i nie widać śladów zepsucia. Robi się go bardzo szybko i łatwo, więc bardzo polecam i na pewno już nie kupię żadnego sklepowego, chemicznego i niezdrowego sosu. Zapraszam do mojego przepisu na majonez domowy ketologiczny!
Przepis na majonez domowy w pięć minut
Składniki:
- 1 całe jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szklanka oliwy z oliwek/oleju, oleju z awokado
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, pokojową. Na godzinę, dwie przed wykonywaniem przepisu wyjmij składniki z lodówki. Jest to najczęstszy błąd przy wykonywaniu tego sosu, który sprawia, że domowy majonez się warzy.
Potrzebny czas: 5 minut
majonez w domu szybki i tani, najprostszy przepis
- Przygotowanie składników.
Przygotuj blender lub inny procesor do mieszania składników. Odmierz olej. Jajko należy dobrze wymyć, a następnie sparzyć. - Mieszanie.
Jajko wbijamy do wysokiego pojemnika, wlewamy oliwę a następnie resztę składników. Wkładamy końcówkę blendera i włączamy go na małe obroty, gdy jest na dnie pojemnika- inaczej się zwarzy. - Miksowanie.
Najpierw blendujemy przez kilka sekund na niskich obrotach, a gdy majonez zacznie gęstnieć, powoli je zwiększamy i podnosimy blender, miksując całość. Dodajemy sól, pieprz ew. i przyprawy do smaku.
- Przyprawianie.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej oliwy. Gdy sos będzie gotowy, przełóż domowy majonez do wyparzonego słoika. Przechowuj do kilku dni w lodówce.
Podobne: Domowy majonez, pełny zdrowych tłuszczy (fit, keto, lchf)
Uwagi:
Dobrym pomysłem jest zrobić majonez od razu w wyższym słoiku/pojemniku, w którym będziemy go potem przechowywać – nie trzeba przekładać masy i myć pojemnika.
Skusicie się na taki pyszny majonez? Smacznego!