Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne keto dania, bulion na kościach, keto carnivore, lepszy niż rosół kolagenowy. Prosty przepis z octem jabłkowym. W Stanach nazywa się to bone broth i jest najpopularniejszym przepisem na rosół, zwłaszcza dla początkujących!
Dostarcza wielu minerałów i elektrolitów, zapobiega skurczom mięśni i odwodnieniu, które tak uprzykrzają nam życie na keto adaptacji. Zresztą polecam na każdej diecie- jest to przepis no waste, pyszny i bardzo zdrowy. Oto prosty przepis na bulion na kościach z dodatkiem octu jabłkowego:
Składniki na bulion na kościach keto carnivore:
- 1-2 kg kości (najlepiej kości mięsne, takie jak kości strzałkowe, resztki kości z kurczaka lub wieprzowe rurki)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Zioła i przyprawy, takie jak liść laurowy, tymianek, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
- Woda, aby przykryć kości
Wykonanie:
- Przygotowanie kości: Umieść kości w dużym garnku.
- Dodaj ocet jabłkowy: Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego do garnka. Ocet jabłkowy pomoże w ekstrakcji składników odżywczych z kości.
- Wypełnij wodą: Zalej kości wodą tak, aby były dokładnie przykryte. Poczekaj 10-15 min.
- Gotowanie: Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez długi czas. Możesz gotować go nawet przez 12-24 godziny.
- Zdejmij pianę: W trakcie gotowania na powierzchni bulionu pojawi się pianka. Skumaj ją łyżką, aby uzyskać klarowny bulion.
- Przecedź bulion: Po ugotowaniu bulionu odcedź go przez sito lub gęste sitko, aby oddzielić kości od płynu.
- Dopraw: Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz również doprawić bulion dodatkowymi ziołami i przyprawami według własnych upodobań.
- Chłodzenie i przechowywanie: Odstaw bulion do ostygnięcia, wlej do słoików a następnie przechowuj go w lodówce. Bulion może zżelować się w chłodzeniu, co jest naturalnym efektem obecności żelatyny.
Podobne: Keto zupa grzybowa | kremowa, z cebulą i śmietanką · Jak naturalnie
Uwagi:
Ten przepis na bulion na kościach bez dodatku warzyw dostarczy bogatego źródła składników odżywczych, zwłaszcza kolagenu. Możesz go pić z kubka, traktować jak zupę z mięsem wykorzystać jako bazę do różnych potraw, takich jak zupy, sosy czy dania gotowane.
Ja zbieram każde kości z obiadu i przechowuję w zamrażarce, aby potem wykorzystać na raz.
Skusicie się? Smacznego!
2 komentarzy
danka
Bardzo ciekawa sprawa. Jeśli chodzi o kwestię bulionu, pierwszy raz słyszę. Bardzo ciekawa tematyka.
Asia
na pewno polecam