Hej, kochani! Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: keto sernik, czyli szybkie ciasto, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji ketogenicznej, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim i tuczącym słodkościom. Idealny na święta i przyjęcia, a także na co dzień do kawki. Ostatnio dałam przepis z budyniem, ale ten ma nawet niższą zawartość węglowodanów. Jest puszysty i miękki, po prostu pyszny, zawsze mi się udaje. Oto prosty przepis na keto sernik bez spodu:
Keto sernik najprostszy: przepis, jak zrobić
Składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu)
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kwaśnej (min. 30% tłuszczu)
- 1/2 szklanki erytrolu (lub inny słodzik keto)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Szczypta soli
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W misie miksera umieść ser twarogowy, jajka, śmietanę kwaśną, erytrol, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i szczyptę soli.
- Miksuj składniki na gładką masę. Upewnij się, że wszystkie składniki są dobrze połączone.
- Przelej masę do formy do pieczenia (najlepiej formy wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy około 20 cm.
- Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony, a środek ścięty.
- Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Podsumowanie:
Ten keto sernik bez spodu jest łatwy w przygotowaniu i doskonale nadaje się dla osób, które stosują dietę ketogeniczną. Idealny na święta i przyjęcia, a także na co dzień do kawki. Smacznego!
Podobne: Sernik z dynią i cynamonem | fit, wegeteriańskie, desery
Spróbujecie przepisu na pyszny keto sernik? Asia