Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: sernik z dynią, czyli jesienne ciasto, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji fit, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim słodkościom.
Sernik z dynią jest idealny do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je także upiec w wersji z jajkami lub wegańskiej oraz z dowolnymi dodatkami- owocami, bananami, orzechami. Za każdym razem sernik z dynią wychodzi idealnie i pysznie. W smaku nie czuć gorzkiej czy słonawej dyni, bo sernik dyniowy jest bardzo słodki, z dodatkiem masy kajmakowej i cynamonu. Dodatek orzechów dodatkowo zmienia jego smak! Sernik jest mokry, aksamitny i miękki, po prostu przepyszny. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na te jesienne pychotki, zapraszam do dalszej części postu.
Sernik z dynią i cynamonem- przepis, jak wykonać
Składniki na spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych lub owsianych
- 30 g gorzkiej czekolady
- 40 g orzechów- pekan lub włoskich
- 30 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, dobrze zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 350 g puree z dyni4 jajka
- 120 g cukru
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Sernik z dynią i cynamonem- przepis, jak wykonać
- Przygotowujemy spód sernika.
Ciastka, czekoladę, orzechy i masło umieścić w mikserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Wykładamy formę.
Formę o średnicy do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, dobrze wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut -do zarumienienia.
- Studzimy.
Wyjąć, przestudzić podczas przygotowania masy sernikowej. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową do pieczenia w kąpieli wodnej.
- Miksowanie masy sernikowej.
Składniki wszystkie masy muszą być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je do połączenia składników w blenderze, ale nie zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej.
- Pieczenie.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej. Powierzchnia sernika powinna być dobrze wypieczona- wtedy jest gotowy.
- Studzenie.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce. Można przetrzymać nawet przez całą noc, aby był bardziej zwarty i miękki. Gotowe!
Podobne: Brownie z czerwonej fasoli- fit ciasto bez mąki i cukru
Uwagi:
Przed podaniem można powierzchnię sernika oprószyć cynamonem lub polać polewą. Na zdjęciu ciasto ozdobione zostało polewą toffi oraz listkami z kruszonki.
Można wykorzystać do sernika gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu, ze zmielonej, świeżej dyni. Smacznego!
Spróbujecie przepisu na pyszny sernik z dynią? Asia