Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: proteinowe ciasto czyli brownie z czerwonej fasoli, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji fit, bo nie zawiera cukru, margaryny ani mąki, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym słodkościom.
Brwonie jest idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je także upiec w wersji z jajkami lub wegańskiej oraz z dowolnymi dodatkami- owocami, bananami, orzechami. Za każdym razem wychodzi idealnie i pysznie. W smaku w ogóle nie czuć fasoli, bo ciasto jest bardzo czekoladowe, mokre i miękkie, po prostu przepyszne. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu, zapraszam do dalszej części postu.
Brownie z czerwonej fasoli- przepis, jak zrobić
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- łyżka oleju kokosowego /rzepakowego
- dwa jajka /siemię lniane
- dojrzały banan
- dwie łyżki ciemnego kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g stewi / ksylitolu/erytrolu
- 1 op. cukru waniliowego /olejek waniliowy
Dodatkowo będziemy potrzebować: formę do chleba, pasztetu lub babki -dość małą i płaską oraz blender ręczny lub kielichowy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 29 minut
Brownie z czerwonej fasoli
- Najpierw przygotowujemy i odmierzamy składniki.
Fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy.
- Mieszanie ciasta.
Fasolę wrzucamy do blendera, wbijamy dwa całe jajka i pokrojonego banana. Miksujemy do rozbicia dużych kawałków, następnie dodajemy olej kokosowy, kakao (uwaga na pylenie) i proszek do pieczenia.
- Bleedowanie składników.
Brownie należy blendować długo, tak, aby ciasto miało całkowicie gładką i zwartą masę. Kiepsko rozgniecione skórki fasoli czy banan spowodują, że upieczone brownie może się rozpadać.
- Wykładamy masę do foremki.
Można ja lekko natłuścić, np. pędzelkiem z olejem.
- Pieczenie.
Brownie pieczemy w piekarniku, ustawienie góra-dół, bez termoobiegu w temperaturze 190°C przez ok. 40 -55 minut, sprawdzając co chwilę aż do suchego patyczka. Następnie chwilę studzimy i gotowe!
Uwagi:
- Ciasto można zrobić na wiele sposobów- jako orzechowiec, sĻód to tortu, szarlotka z kruszonką zamiast kakao, z polewą czekoladową lub posypany migdałami
- W wersji wegańskiej zamiast jajek używamy jego zamienników, aby ciasto było zwarte i się nie rozwalało podczas krojenia
- Jeśli lubicie intensywnie czekoladowy smak, możecie dodać więcej kakao- ja lubię dawać bardzo dużo!
Zobacz też: Ciasto wegańskie z owocami
Skusicie się na moje zdrowe brownie? Ania
Jaka jest kaloryczność tego ciasta na 100g ?