Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny smakowity przepis – Keto omlet z warzywami, czyli popularne na całym świecie jajka na śniadanie w wersji zdrowszej, czyli ketogenicznej.
To śniadaniowe danie to kolejny z moich ulubionych i bardzo szybkich przepisów! Robi się je naprawdę bardzo szybko -w niecałe pięć minut! Omlet jest łatwy do wykonania i z tylko kilkoma składnikami. Na pewno każdy z nas już ma potrzebne do przygotowania składniki w lodówce -jajka i mleko. Dodatkowo keto omlet ma mało węglowodanów i możemy je wykonać je w wielu wariantach- z grzybami, warzywami, z pomidorami. Na wierzchu można rozpuścić plasterek żółtego sera lub camembert, aby podbić walory odżywcze oraz smakowe. Ja uwielbiam z serem wędzonym i brązowymi pieczarkami. Keto omlet jest mały, ale bardzo sycący, w sam raz na posiłek dla jednej głodnej osoby, ale oczywiście składniki można pomnożyć. Jeśli was zainteresowałam tymi pysznościami, zapraszam do mojego autorskiego przepisu!
Keto omlet- przepis, jak wykonać
Składniki:
- 2 jajka na osobę
- łyżka mleka migdałowego
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- dodatki- grzyby, pokrojone keto warzywa, np. papryka, szpinak, pomidory
Potrzebny czas: 10 minut
Keto omlet- przepis
- Przygotowanie warzyw.
Myjemy wszystkie dodatki i kroimy je na małe kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię z oliwą.
- Mieszanie.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Podsmażamy wszystkie warzywa na rozgrzanej patelni.
- Smażenie.
Masę wylewamy na patelnię i smażymy około pięciu minut, można delikatnie zamieszać, następnie czekamy, aż się zetnie. Nie mieszamy i nie obracamy. Gotowe!
Zobacz keto desery: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)
Uwagi:
Keto omlet jest pyszny sam z siebie, jedzone na ciepło zaraz po usmażeniu. Dla ulepszenia można je jednak ozdobić dowolnymi dodatkami keto- jak keczup bez cukru, masło, oliwa.
Na wierzchu można rozpuścić plasterek żółtego sera lub camembert, aby podbić walory odżywcze oraz smakowe. Ja uwielbiam z serem wędzonym i brązowymi pieczarkami.
Skusicie się na mój pyszny omlet? Ania