“Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe nadziewane migdałem, znanych nam ze sklepowych półek.

Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam wszystko z kokosem, a więc musiałam koniecznie zrobić keto przepis na wykonanie kuleczek. Jest to oczywiście tłusta, bo ketologiczna wersja tych popularnych słodyczy, można powiedzieć, że fat bomb, czyli bomba tłuszczowa, którą spokojnie możemy spożyć zamiast kawy kuloodporej (lub razem). Więc osobom na tradycyjnej diecie radze uważać z ilością kulek (lub zmienieniem nieco przepisu na bardziej fit), natomiast wszyscy na diecie niskowęglowodanowej na pewno będą zachwyceni smakiem mojego rafalello!

Przepis wyszedł mi przypadkiem i muszę stwierdzić, że jestem zaskoczona, jak bardzo ciastka są pyszne, a w smaku dużo nie odbiegają od prawdziwych kulek. Sklepowe mają kruchy wafelek i są nieco bardziej kremowe, a na pewno dużo słodsze, to chyba podstawowe różnice. No i oczywiście nie są zbyt zdrowe, w przeciwieństwie od mojego deseru.

Są to słodycze idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, do tego ich zrobienie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe, domowe rafalello?

"Rafaello" keto deser
Rafaello keto

“Rafaello”, keto deser bez pieczenia

Składniki:

  • 90 g masła extra (w temperaturze pokojowej)
  • 10 g oleju kokosowego
  • 150 g wiórki kokosowe
  • 100 ml śmietany 30 % tłuszczu (najlepiej bez kragenianu: Piątnica)
  • erytrol- do smaku
  • migdały bez skórek, ok. 20 sztuk
  • aromat do ciast: najlepszy jest wanilia, śmietanka, rum
  • ew. płatki migdałowe do obtoczenia
  • ew. 10 g mąka kokosowa (do zagęszczenia, niekoniecznie)
"Rafaello" keto deser
Rafaello

Wykonanie Rafaello:

Potrzebny czas: 1 godz..

Przepis na Rafaello, keto deser bez pieczenia

  1. Przygotowujemy najpierw składniki.

    Masło musi być w temperaturze pokojowej, tak samo, jak olej kokosowy, nie topimy go!

  2. Następnie wlewamy do wysokiej miski odmierzone masło, olej, śmietanę i słodzik.

    Blendujemy razem do otrzymania gładkiej masy.

  3. Dodajemy resztę składników.

    100 gramów wiórek kokosowych oraz mąkę i aromat, mieszamy łyżką.

  4. Następnie formujemy kulki.

    Malutkie lub duże, wsadzamy do środka migdał i obtaczamy je w wiórkach kokosowych (pozostałe 50 g) lub drobno posiekanych orzechach. Można też obtoczyć je w płatkach migdałowych.

  5. Wsadzamy kulki na godzinę do zamrażarki, następnie do lodówki.

    Rafaello jest gotowe! Trzymamy w lodówce, bo może się roztapiać.

Uwagi

Przepis można zrobić bez mąki kokosowej (nadzienie jest nieco bardziej miękkie) i bez oleju kokosowego, daję go tylko do smaku i aromatu! Wtedy dajemy samo 100 g masła.

Raz wykonałam kulki z dodatkiem serka Mascapone, jednak były bardzo tłuste, a i bez śmietany zdecydowanie tracą na smaku.

Kulki można obtaczać również w płatkach migdałowych lub orzechach.

"Rafaello" keto deser

PODOBNE: Bajaderki, ziemniaczki: pyszne ciasteczka bez pieczenia

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 2

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 211
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Malgoska w kuchni
Malgoska w kuchni
5 miesięcy temu

Wyglądają niesamowicie,na pewno wypróbuję .Ulubione mojego męża 😀

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek