Hej, kochani! Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: keto sernik Oreo o smaku popularnych ciastek, czyli szybkie ciasto, które jest zdrowe, smaczne i w wersji ketogenicznej, ale w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim i tuczącym słodkościom.
W dodatku ten sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, idealny wprost na słodkie śniadanie, jako deser do kawy jak i dla gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Dobre ciasto bez pieczenia na Wielkanoc, przyjęcia, święta i urodziny.
Keto sernik dodatkowo jest tani, a składniki można znaleźć bez problemu w każdym sklepie spożywczym, więc jest idealnym przepisem dla początkujących na diecie ketogennej lub ich rodzin, które chcą zrobić dla nich taki pyszny deser. U mnie na świętach wszyscy się nim zajadali, jest pyszny! Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na te keto pychotki, zapraszam do dalszej części postu.
Keto Oreo sernik szybki i łatwy: przepis, jak zrobić keto ciasto
Składniki:
- duże opakowanie (500 g) serka mascarpone
- 2 opakowania (500 ml) słodkiej śmietanki min. 30%
- 350 g masła orzechowego gładkiego 100% (bez cukru, olejów, dodatków itd)
- 2 łyżki erytrytolu/ słodzidła
- kilka kropli aromatu śmietankowego/rum/wanilia/ ciasteczka
- 140 g masła
- 4 łyżki kakao
- 360 gramy mieszanki różnych orzechów
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina.
keto ciasto ala Oreo bez pieczenia sernik ketogeniczny
- Najpierw spód.
Wyjmujemy składniki z lodówki- muszą być w temperaturze pokojowej. Orzechowa mieszankę miksujemy/blendujemy na drobno. Rozpuszczamy masło i nieco studzimy. Następnie mieszamy masło dobrze z orzechami i kakao. Dzielimy na dwie części. Wyrzucamy masy osobno lub na dwa razy do naszej formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, aż do zastygnięcia. - Lodówka.
Dociskamy, ugniatamy dobrze dookoła. Można zrobić sam spód lub też kawałek ścianek. Każdy spód przykrywamy papierem, obciążamy i wstawiamy o lodówki do zastygnięcia. Tymczasem robimy masę. - Czas na masę.
Ubijamy 400 ml śmietanki na sztywno w jednej misce. W drugiej ubijamy lekko mascarpone z masłem orzechowym. Delikatnie i stopniowo dodajemy do tej masy ubita śmietanę, olejek i erytrytol. Ew. dosładzamy do smaku. - Wykładanie masy.
Gotową masę wyrzucamy na nasz jeden spód, formujemy wierzch na równo i ponownie wsadzamy do lodówki. Musi się zastygnąć, najlepiej co najmniej godzinę. - Góra.
Mamy dwie opcje- przykrywamy górę sernika 2 spodem, aby stworzyły efektowne, ogromne ciasteczko ala Oreo. Albo kruszymy/kroimy drobniej spód i posypujemy równo wierzch masy, jak pokruszone ciasteczka, aby łatwiej było to pokroić. Dekorujemy i wsadzamy gotowe ciasto (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Podobne: Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki
Keto ciasto sernik z masacapone bez pieczenia- uwagi:
Keto Sernik długo się zastyga i dobrze jest go przygotować poprzedniego dnia.
Najlepiej, żeby sernik cały czas stał w lodówce, wyjmowany tylko do krojenia i podawania, inaczej nie będzie się trzymał. Jeśli to problem, do masy po ubiciu można dodać łyżkę żelatyny z odrobiną wody.
Spróbujecie przepisu na pyszny keto sernik? Asia