Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Hej, kochani! Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: keto sernik bez spodu, czyli szybkie ciasto, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji ketogenicznej, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim i tuczącym słodkościom.

Po raz pierwszy robiłam sernik bez spodu na budyniu i sama się zdziwiłam, jaki jest smaczny i puszysty. W dodatku ten sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, idealny wprost na słodkie śniadanie, jako deser do kawy jak i dla gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Możemy je także upiec w wersji z jajkami lub wegańskiej na margarynie oraz z dowolnymi dodatkami- polewą, orzechami. Za każdym razem sernik z dynią wychodzi idealnie i pysznie. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na te jesienne pychotki, zapraszam do dalszej części postu.

Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki
Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Keto sernik bez spodu: przepis, jak zrobić

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielony twaróg sernikowy
  • 4 całe jajka
  • 200 g masła
  • 50 g erytrolu
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego/wanilia
  • 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • polewa lub kawałek czekolady do rozpuszczenia
  • ew. orzeszki, kokos do dekoracji

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina.

keto ciasto sernik ketogeniczny

  1. Miksowanie masy sernikowej.
    Składniki wszystkie masy muszą być w temperaturze pokojowej. Zmiksować masło, cukier i olejek na gładką masę. Stopniowo dodawać całe jajka, ser oraz budyń w proszku. Blendować je do połączenia składników, ale nie zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej.

  2. Wykładamy formę.
    Formę o średnicy do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować dokładnie masłem. Nagrzewamy piekarnik.

  3. Pieczenie.

    Do masy wlewamy sok i skórkę z cytryny, mieszamy łyżką. Wylewamy masę serową i pieczemy około 60 minut w 175°C. Powierzchnia sernika powinna być dobrze wypieczona- wtedy jest gotowy.

  4. Studzenie.

    Po upieczeniu zostawić ciasto na ok. godzinę w formie. Potem można wyjąć i ostudzić, polać domową polewą (masło, erytrol i kakao) lub rozpuszczona czekolada, ozdobić górę wedle uznania.

Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki
Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Podobne: Sernik z dynią i cynamonem | fit, wegeteriańskie, desery

Spróbujecie przepisu na pyszny keto sernik? Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 176

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.