Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto Szarlotka sypana Wandy. Jest to pychotka na każdą porę roku, która na pewno rozgrzeje każdego i wywoła uśmiech na niejednej twarzy.
Szarlotka to idealne codziennie do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu, ponieważ nie wyrabia się ciasta – mamy tutaj mieszankę sypkich składników, dzięki czemu spód jest zwarty, kruchy i pyszny.
Możemy je upiec nie tylko ze świeżym jabłkami, ale i z prażonymi czy przecierem ze słoika. Albo nawet zrobić fit dietetyczną czy wegańską wersję tego specjału ze specjalną kruszonką. Piekłam je już wiele razy nawet w pospiechu, ale za każdym razem wyszło idealnie i pysznie. Nie wyobrażam sobie sezonu jesiennego ze świeżymi jabłkami bez tego bez ciasta. Jest mięciutkie, pachnące, wilgotne, a przy tym tak proste do zrobienia. Domownicy na pewno ze smakiem je docenią. Skusicie się na moje zdrowe ciasto?
Szarlotka sypana Wandy- przepis, jak zrobić
Składniki:
- 1-1,5 kg jabłek
- 1 szklanka mąki (razowej, orkiszowej)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka i 3 łyżki cukru
- 0,5 kostki margaryny lub masła (schłodzone) lub kilka łyżek oleju (wegańska wersja)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier i olejek waniliowy
- cynamon
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Szarlotka sypana Wandy
- Przygotowanie jabłek.
Jabłka myjemy, cienko obieramy, ucieramy na tarce. Masę mieszamy z 3 łyżkami cukru, cynamonem i wanilią. Jabłka nie odsączamy z soku, musi go być dużo.
- Mieszanie składników.
W międzyczasie mieszamy mąkę z kaszą i cukrem, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Taką masę dzielimy na trzy części.
- Przygotowanie blachy.
Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Wysypujemy na dno jedna część masy, ugniatamy. Przekładamy połową masy z jabłek.
- Mieszanie warstw.
Wysypujemy na to drugą część ciasta, a następnie resztę masy z jabłek. Wysypujemy ostatnią część suchych składników i n asam wierzch ścieramy wiórki margaryny lub masła.
- W wersji wegańskiej.
Wegańska kruszonka: do reszty suchych składników dodajemy 2-3 łyżki oleju i 2-3 wody, rozcieramy łyżką masę na wilgotne grudki. Wysypujemy na ciasto, wygładzamy powierzchnię.
- Pieczenie.
Gotowe ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180°C. Zostawiamy do wystygnięcia, aby ciasto nie opadło.
Podobne: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką | proste i szybkie
Uwagi:
Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, wystarczy dać połowę lub mniej cukru, a resztę zastapić mieszanką mąki i kaszy.
Najlepsze do szarlotki są antonówki, ew. pół na pół z innymi jabłkami.
Masa jabłkowa musi być mokra- jeśli soku będzie go za mało, należy uzupełnić wodą lub sokiem jabłkowym z kartonu.
Ciasto szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, do kawy, potrzepane lekko cukrem pudrem i cynamonem.
Uwielbiam ją też na ciepło z lodami waniliowymi. Pycha!
Skusicie się? Smacznego!