Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto bułki z siemienia, czyli pieczywo ketogenne. W diecie keto od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania na śniadania i kolacje, ale na szczęście wszystko można zrobić za pomocą taniego siemienia.
Keto bułki z siemieniem lnianym mają chrupiącą skórkę i nie czuć w nim jajek. Idealnie nadadzą się do burgerów lub na śniadania. Są proste w przygotowaniu i można je zamrozić. Poznaj prosty przepis na pieczywo niemal bez węglowodanów!
Bułki z siemienia | keto proste i szybkie
Składniki:
- szklanka zmielonego siemienia lnianego lub mąki lnianej
- 50 g szklanki nasion słonecznika i dyni
- 2 łyżki łupin babki jajowatej
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka
- sezam lub siemię do posypania wierzchu
Wykonanie:
- Do miski wsyp zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, nasiona słonecznika i dyni, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj ręką.
- W osobnej misce rozbełtaj jajka i dodaj do nich wodę, przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj łyżką. Odstaw na kilka minut do napęcznienia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka plus termoobieg).
- Uformuj małe, płaskie bułki i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp nasionkami. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut. Wystudź.
- Upieczone bułki dobrze jest studzić na kratce.
Podobne: Bułki chmurki | keto, Carnivor, LCHF, bez glutenu i węgli · Jak …
Uwagi:
Bułki są lekko wilgotne w środku, więc lepiej przechowywać je w lodówce lub część zamrozić. Świetnie nadają się do rozmrażania w tosterze, opiekaczu i na patelni. Są pyszne!
Bułeczki są świetnym dodatkiem do kanapek, podstawą grzanek i zapiekanek. Jemy na ciepło lub na zimno: można odgrzewać na patelni z serkiem lub traktować jako spód do mini pizzy.
Spróbujecie pysznych ketogennych bułek?