Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu

Hej, kochani. Dzisiaj mam dla was nowy fit przepis – zdrowe kotlety jaglane z warzywami i ziołami, odtłuszczone i mocno przyprawione do smaku. Odkąd po raz pierwszy jadłam takie gotowe kotleciki dostępne w sieci wielu sklepów, bardzo mi zasmakowały i próbowałam zrobić domowe podobne, które wyszłyby taniej i może miałby nieco lepszy skład.

Po wielu próbach w końcu mi się udało- jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity. Fit placuszki są rumiane i pyszne, zawierają dużo błonnika, magnezu i potasu. Trudno uwierzyć, że powstały z kaszy, nawet moja rodzina, która żadnej z kasz nie znosi zawsze się nimi zajda.

Do tego sycą na długo, dlatego są idealnym obiadem czy posiłkiem śniadaniem przed treningiem, sprawdzą się też do burgerów i grilla! Jeśli chcecie się o tym przekonać, jakie są chrupiące i pyszne, zapraszam serdecznie do mojego prostego przepisu.

Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu

Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu- przepis, jak zrobić

Składniki na 3 porcje:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego / woda z kostką bulionową
  • kostka mrożonego szpinaku i/włoszczyzna i kolorowe warzywa z mrożonek (u mnie mieszane resztki)
  • 1 całe jajko
  • łyżeczka zmielonego siemiania/babki jajowatej/ mąki konopnej
  • posiekana mała cebulka i 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, szczypta kurkumy, słodkiej papryki, mieszanki do kurczaka, czosnku, bazylii itd.
  • ew. 1/3 szklanki startego drobno, żółtego sera
  • mąka razowa
  • oliwa/olej do smażenia

Wykonanie:

Przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw

  1. Przygotowanie. 

    Odmierzamy składniki. Gotujemy wodę na bulion, siekamy i szklimy cebulkę i czosnek, rozmrażamy warzywa.

  2. Gotowanie.

    Gotujemy kaszę jaglaną. Przepłukujemy na sicie i zalewamy w garnku bulionem. Po chwili można dodać rozmrożone warzywa.

  3. Mieszanie.

    Gotujemy wszystko na małym ogniu i pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie a kasza wchłonie cały płyn. Zostawiamy do ostudzenia.

  4. Miksowanie.

    Chłodną kaszę miksujemy blenderem z warzywami (ja końcówką blendera. w tym samym garnku). Dodajemy cebulkę, przyprawy, siemię, jajko i mąkę w razie potrzeby, miksujemy. Masa powinna być zwarta, klejącą.

  5. Smażenie.

    Formujemy małe kotleciki i rozgniatamy na płasko. Obtaczamy w mące/siemieniu na płaskim talerzu i smażymy na rozgrzanej oliwie, na rumiano i złoty kolor na średnim ogniu. Odwracamy z obu stron. Gotowe!

Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu

Podobne: Fit placki z kaszy manny, z jogurtem i jagodami


Podoba wam się przepis na takie pyszne kotlety? Ania

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 126

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz