Witajcie, kochani! Dziś mam dla was kolejny artykuł z działu zdrowie: porozmawiamy o tym, czym jest miód Manuka i w jaki sposób możemy go włączyć do naszej diety z korzyścią dla zdrowia, urody i lepszej odporności.
Przyznaję się, że zawsze muszę mieć w domu słoiczek tego miodu. Stoi w mojej kuchennej szafce jako remedium na wszelkie choroby. Już moja babcia nauczyła mnie, że nie ma nic lepszego na przeziebienie, niż ciepła herbata z miodem, imbirem i cytryną. Manuka jest jeszcze zdrowszy do zwykłego miodu, zwłaszcza, ż czasem nawet trudno nam jets kupić w sklepach prawdziwy miód naprawdę dobrej jakości.
Teraz mamy przedwiośnie i kolejna falę pandemii, a zimny wiatr naprawdę daje mi się we znaki. Od jakiegoś czasu czuję, że mój układ odpornościowy i cały organizm był osłabiony, moja odporność spadła, przez co nie radziłam sobie z wszelkimi infekcjami.
Otworzyłam więc mój skarb, czyli słoiczek miodu nektarowego kupionego na miodymanuka.pl aby zażywać go codziennie rano, po jednej łyżeczce a nie, jak dotychczas, tylko doraźnie. Miód ten podnosi odporność organizmu i poprawia trawienie. Ma też wyjątkowe działanie antybakteryjne, które sprawia , że spożywanie tego miodu wpływa doskonale na zdrowie. To prawdziwie cenny suplement dla naszego organizmu, do tego całkowicie naturalny. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat jego właściwości i zastosowania, zapraszam do dalszej części wpisu.
![Miód Manuka](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2021/03/1602237F-C50B-43BE-9BB1-5143FA21DD77_1_201_a-1024x768.jpeg?v=1616949782)
Czym jest Miód Manuka?
Miód produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków, czyli na początku XIX wieku. Początkowo jednak nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny i intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę, bo zauważono, że bydło, które było nim żywione nie choruje.
Znane są od dawna doniesienia świadczące o tym, że o wyjątkowych właściwościach krzewu Leptospermum scoparium. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii – Maorysi, oraz pierwsi osadnicy mieli w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka i pić napój z jego nasion, aby leczyć czerwonkę i biegunki. Liście parzone w wodzie pomagały łagodzić dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę. Natomiast wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający i pomagający w zasypianiu.
Miód Manuka jest przedmiotem szeroko zakrojonych badań naukowych dotyczących jego niezwykłych właściwości naturalnych, które odróżniają go od innych miodów i sprawiają, że jest on tak wysoko ceniony na całym świecie. Jego produkcja wymaga szczególnej troski i dużego doświadczenia. Wykazano, że methylglyoxal (MGO) jest naturalnie występującym związkiem, który sprawia, że miód Manuka jest tak wyjątkowy. MGO powstaje w miodzie z nektaru, a podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.
Czym jest MGO™ i UMF??
Są to metody certyfikacji miodów. MGO w miodzie Manuka to informacja o zawartości cennego składnika methylglyoxalu w jednym kilogramie miodu. Oczywiście im wyższy ten wskaźnik, tym lepszy jest miód Manuka. Natomiast UMF, czyli Unique Manuka Factor to sposób certyfikacji miodu Manuka stworzony przez stowarzyszenie UMFHA. W naszym kraju najbardziej popularne są miody z oznaczeniem zawartości MGO.
Jak wybrać najlepszy miód?
Taki Miód nie jest najtańszym produktem, ale z pewnością wartym swojej ceny. Zatem jeśli zdecydujemy zainwestować w soje zdrowie i sięgnąć po ten specyfik, powinnismy wybrać odpowiedni, dobrej jakości produkt. Najlepiej wybrać taki, który ma najwiecej właściwości prozdrowotnych, czyli powyżej UMF 10 albo z jak największą liczbą MGO. Wybierając dobrej jakościowo miód, masz pewność, że otrzymasz pełnowartościowy produkt.
Mój wybór padł na Miód Manuka 400+ MGO™, który ma potwierdzoną badaniami wysoką zawartość MGO.
![Miód Manuka](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2021/04/8F306AE5-3A0D-46F4-B961-38517DA72539-768x1024.jpeg)
Dlaczego warto spożywać miód Manuka?
Miód to naturalny suplement diety, który zawiera wiele odżywczych składników ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera między innymi fruktozę, aminokwasy, witaminy z grupy B, czyli: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5) i B6. Jest także bardzo bogaty w minerały, jak żelazo, cynk, potas, wapń, miedź, sód, mangan oraz magnez.
Miód Manuka wzmacnia także system immunologiczny. Ta wysoka zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów znacznie zmniejsza wzmacnia naszą odporność. Ponadto zawiera substancje, które aktywizują produkcję cytokin, białek, które chronią przed zagrożeniami takimi jak wirusy, patogeny czy choroby.
Miód Manuka łagodzi przeziębienia, grypę i kaszel. Warto go więc spożywać nie tylko w sezonie zwiększonej zachorowalności, ale i przez cały rok dla zapobiegania zakażeniom. Wystarczy już 1 łyżeczka miodu dziennie dla polepszenia naszej odporności. Miód to także naturalne remedium na kaszel, ból gardła i przeziębienie.
Z pewnością warto włączyć go do naszej diety dla wielu wymiernych korzyści.
Właściwości miodu Manuka dla zdrowia i urody:
- wzmacnia odporność
- łagodzi zaburzenia żołądkowe;
- to domowy kosmetyk na problemy skórne
- działa antybakteryjnie;
- wykazuje właściwości detoksykujące;
- przyspiesza gojenie ran i mniejsza widoczność blizn;
- może chronić przed chorobami dziąseł;
- neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie;
- wzmacnia włosy i dekoruje je blaskiem;
- jest źródłem substancji odżywczych dla organizmu;
- to domowy sposób na łupież;
- łagodzi grypę, kaszel i przeziębienie;
- świetnie się sprawdza jako balsam po goleniu.
Jak zażywać Miód Manuka?
Miód najlepiej spożywać na czczo, rankiem, 1 łyżeczkę na pół godziny przed posiłkiem.
Dla najlepszych efektów leczniczych poleca się przeprowadzić kurację za pomocą napoju z miodem manuka.
![Miód Manuka](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2021/04/60065E42-8342-48E8-A4EA-13FB66660361_1_201_a-1024x768.jpeg)
Leczniczy napój z miodem Manuka
Składniki:
- 1 łyżeczka Miodu Manuka 400+ MGO™
- szklanka przegotowanej, letniej wody
- kilka kropel soku z cytryny
- ew. szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
Do szklanki z wodą dodać miód i ew. imbir, pozostawić na noc pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Spożyć na czczo, pół godziny przed posiłkiem. Można dodać soku z cytryny.
Podobne: Domowy syrop na kaszel, gardło i odporność
Podsumowanie:
Zawsze muszę mieć w domu słoiczek miodu nektarowego Manuka, aby zażywać go codziennie rano, po jednej łyżeczce na czczo. Miód ten podnosi odporność organizmu i poprawia trawienie. Ma też wyjątkowe działanie antybakteryjne, które sprawia , że spożywanie wpływa doskonale na zdrowie.
Miód Manuka to zupełnie naturalny i bardzo zdrowy suplement, który na pewno warto włączyć do naszej diety z korzyścią dla zdrowia, urody i lepszej odporności.
Dajcie znać, czy znacie ten produkt stosujecie takie pyszne kuracje na wzmocnienie odporności! Ania