Miód Manuka, naturalny i zdrowy suplement diety

Witajcie, kochani! Dziś mam dla was kolejny artykuł z działu zdrowie: porozmawiamy o tym, czym jest miód Manuka i w jaki sposób możemy go włączyć do naszej diety z korzyścią dla zdrowia, urody i lepszej odporności.

Przyznaję się, że zawsze muszę mieć w domu słoiczek tego miodu. Stoi w mojej kuchennej szafce jako remedium na wszelkie choroby. Już moja babcia nauczyła mnie, że nie ma nic lepszego na przeziebienie, niż ciepła herbata z miodem, imbirem i cytryną. Manuka jest jeszcze zdrowszy do zwykłego miodu, zwłaszcza, ż czasem nawet trudno nam jets kupić w sklepach prawdziwy miód naprawdę dobrej jakości.
Teraz mamy przedwiośnie i kolejna falę pandemii, a zimny wiatr naprawdę daje mi się we znaki. Od jakiegoś czasu czuję, że mój układ odpornościowy i cały organizm był osłabiony, moja odporność spadła, przez co nie radziłam sobie  z wszelkimi infekcjami.

Otworzyłam więc mój skarb, czyli słoiczek miodu nektarowego kupionego na miodymanuka.pl aby zażywać go codziennie rano, po jednej łyżeczce a nie, jak dotychczas, tylko doraźnie. Miód ten podnosi odporność organizmu i poprawia trawienie. Ma też wyjątkowe działanie antybakteryjne, które sprawia , że spożywanie tego miodu wpływa doskonale na zdrowie. To prawdziwie cenny suplement dla naszego organizmu, do tego całkowicie naturalny. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat jego właściwości i zastosowania, zapraszam do dalszej części wpisu.

Miód Manuka
MIÓD MANUKA MGO™ 400+ NEKTAROWY

Czym jest Miód Manuka?

Miód produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków, czyli na początku XIX wieku. Początkowo jednak nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny i intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę, bo zauważono, że bydło, które było nim żywione nie choruje.

Znane są od dawna doniesienia świadczące o tym, że o wyjątkowych właściwościach krzewu Leptospermum scoparium. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii – Maorysi, oraz pierwsi osadnicy mieli w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka i pić napój z jego nasion, aby leczyć czerwonkę i biegunki. Liście parzone w wodzie pomagały łagodzić dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę. Natomiast wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający i pomagający w zasypianiu.

Miód Manuka jest przedmiotem szeroko zakrojonych badań naukowych dotyczących jego niezwykłych właściwości naturalnych, które odróżniają go od innych miodów i sprawiają, że jest on tak wysoko ceniony na całym świecie. Jego produkcja wymaga szczególnej troski i dużego doświadczenia. Wykazano, że methylglyoxal (MGO) jest naturalnie występującym związkiem, który sprawia, że miód Manuka jest tak wyjątkowy. MGO powstaje w miodzie z nektaru, a podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.

Czym jest MGO™ i UMF??

Są to metody certyfikacji miodów. MGO w miodzie Manuka to informacja o zawartości cennego składnika methylglyoxalu w jednym kilogramie miodu. Oczywiście im wyższy ten wskaźnik, tym lepszy jest miód Manuka. Natomiast UMF, czyli Unique Manuka Factor to sposób certyfikacji miodu Manuka stworzony przez stowarzyszenie UMFHA. W naszym kraju najbardziej popularne są miody z oznaczeniem zawartości MGO.

Jak wybrać najlepszy miód?

Taki Miód nie jest najtańszym produktem, ale z pewnością wartym swojej ceny. Zatem jeśli zdecydujemy zainwestować w soje zdrowie i sięgnąć po ten specyfik, powinnismy wybrać odpowiedni, dobrej jakości produkt. Najlepiej wybrać taki, który ma najwiecej właściwości prozdrowotnych, czyli powyżej UMF 10 albo z jak największą liczbą MGO. Wybierając dobrej jakościowo miód, masz pewność, że otrzymasz pełnowartościowy produkt.

Mój wybór padł na Miód Manuka 400+ MGO™, który ma potwierdzoną badaniami wysoką zawartość MGO.

Miód Manuka

Dlaczego warto spożywać miód Manuka?

Miód to naturalny suplement diety, który zawiera wiele odżywczych składników ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera między innymi fruktozę, aminokwasy, witaminy z grupy B, czyli: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5) i B6. Jest także bardzo bogaty w minerały, jak żelazo, cynk, potas, wapń, miedź, sód, mangan oraz magnez.

Miód Manuka wzmacnia także system immunologiczny. Ta wysoka zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów znacznie zmniejsza wzmacnia naszą odporność. Ponadto zawiera substancje, które aktywizują produkcję cytokin, białek, które chronią przed zagrożeniami takimi jak wirusy, patogeny czy choroby.

Miód Manuka łagodzi przeziębienia, grypę i kaszel. Warto go więc spożywać nie tylko w sezonie zwiększonej zachorowalności, ale i przez cały rok dla zapobiegania zakażeniom. Wystarczy już 1 łyżeczka miodu dziennie dla polepszenia naszej odporności. Miód to także naturalne remedium na kaszel, ból gardła i przeziębienie.

Z pewnością warto włączyć go do naszej diety dla wielu wymiernych korzyści.

Właściwości miodu Manuka dla zdrowia i urody:

  • wzmacnia odporność
  • łagodzi zaburzenia żołądkowe;
  • to domowy kosmetyk na problemy skórne
  • działa antybakteryjnie;
  • wykazuje właściwości detoksykujące;
  • przyspiesza gojenie ran i mniejsza widoczność blizn;
  • może chronić przed chorobami dziąseł;
  • neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie;
  • wzmacnia włosy i dekoruje je blaskiem;
  • jest źródłem substancji odżywczych dla organizmu;
  • to domowy sposób na łupież;
  • łagodzi grypę, kaszel i przeziębienie;
  • świetnie się sprawdza jako balsam po goleniu.

Jak zażywać Miód Manuka?

Miód najlepiej spożywać na czczo, rankiem, 1 łyżeczkę na pół godziny przed posiłkiem. 
Dla najlepszych efektów leczniczych poleca się przeprowadzić kurację za pomocą napoju z miodem manuka.

Miód Manuka

Leczniczy napój z miodem Manuka

Składniki:

  • 1 łyżeczka Miodu Manuka 400+ MGO™
  • szklanka przegotowanej, letniej wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ew. szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

Do szklanki z wodą dodać miód i ew. imbir, pozostawić na noc pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Spożyć na czczo, pół godziny przed posiłkiem. Można dodać soku z cytryny.

Podobne: Domowy syrop na kaszel, gardło i odporność

Podsumowanie:

Zawsze muszę mieć w domu słoiczek miodu nektarowego Manuka, aby zażywać go codziennie rano, po jednej łyżeczce na czczo. Miód ten podnosi odporność organizmu i poprawia trawienie. Ma też wyjątkowe działanie antybakteryjne, które sprawia , że spożywanie wpływa doskonale na zdrowie.
Miód Manuka to zupełnie naturalny i bardzo zdrowy suplement, który na pewno warto włączyć do naszej diety z korzyścią dla zdrowia, urody i lepszej odporności.

Dajcie znać, czy znacie ten produkt stosujecie takie pyszne kuracje na wzmocnienie odporności! Ania

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 130

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Liczba artykułów: 278
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek