Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne zdrowe mikstury: przepis na domowy syrop na kaszel, przeziębienie, wirusy i na lepszą odporność.
W tych czasach wciąż rosnącego zagrożenia chorobami wirusowymi coraz częściej zwracamy się po pomoc do tradycyjnych metod leczenia; wracamy do organicznych produktów, mikstur i naturalnych kuracji, które już nasi przodkowie z powodzeniem wykorzystywali w walce o zdrowie i dobre samopoczucie. Także o tej porze roku jesteśmy bardziej narażeni an atak wirusów, bakterii i na zachorowanie na typowe przeziębienie czy przewianie od zimnego, wiosennego wiatru.
Mój domowy syrop to od dawna stosowany w naszej rodzinie domowy i naturalny preparat działający przeciwwirusowo i antybakteryjnie, który sprawdzi się przy przeziębieniu, grypie oraz infekcjach a także przy wzmocnieniu naszej codziennej odporności. Jednym z najpopularniejszych preparatów na odporność jest sam miód, bo odpowiednio zażywany i przygotowany może także stać się znakomitym lekarstwem. Reszta składników preparatu jest również znana ze swoich świetnych właściwości leczniczych, jak cytryny, bogate w witaminę C czy przyprawy. Połączone w odpowiednich proporcjach mogą być skutecznym i naturalnym lekarstwem. Jak przygotować z nich domową kurację?
Domowy syrop na kaszel, odporność i przeziębienie
Składniki:
- trzy średnie cytryny
- świeży korzeń imbiru (kawałek) oraz imbir w proszku
- goździki
- kurkuma
- szklanka płynnego miodu (najlepiej lipowego)
Potrzebny czas: 30 minut
- Przygotowujemy słoik
Dokładnie go myjemy, wyparzamy i suszymy przed użyciem. Jets to ważne, aby nie namnożyły się nam bakterie i mikstura się nie posuła.
- Czas na cytryny.
Przygotowujemy resztę składników. Szorujemy dokładnie szczotką czy ostrą gąbką cytrynowe skórki, myjemy je, potem także wyparzamy wrzątkiem. Zostawiamy do osuszenia.
- Teraz imbir.
Korzeń Imbiru drobniutko obieramy i kroimy w plasterki (jak najcieńsze, albo ścieramy na tarce). Następnie kroimy także na cienkie plastry gotowe cytryny.
- Wypełnianie słoika
Układamy składniki warstwami na dnie słoika. Gruba warstwa cytryn, następnie imbir posypany przyprawami i tak kolejno, aż się wypełni do prawie pełna. Górę również posypujemy przyprawami.
- Czas na miód.
Podgrzewamy delikatnie (nie za mocno) miód, np. w misce z ciepłą wodą. Na wierzch słoika wylewamy powoli całość miodu, lejemy także po szkle. Potrząsamy słoikiem, aby miód dostał się we wszystkie szczeliny. Jeśli miód jest za mało płynny, można te warstwy domieszać.
- Prawie gotowe
Zakręcamy szczelnie słoik, i odstawiamy go w ciemne miejsce, np. do szafki na co najmniej dobę do przegryzienia się składników. Syrop powinien być rzadki i mieć złotą barwę. Nie trzeba go przecedzać, ale można. Przechowujemy miksturę w lodówce.
Podobne mikstury: Domowa kuracja na cholesterol i nadciśnienie
Domowy syrop, uwagi:
Cytryny puszczą sok, przez co syrop powinien być rzadki i mieć złotą barwę. Jednak w smaku będzie słodki i aromatyczny.
Syrop możemy spożywać od razu po przygotowaniu. Zażywamy go dawkując jak apteczny syrop: kilka razy dziennie po 1 łyżce w trakcie leczenia lub raz dziennie po 1 łyżce w celu wzmocnienia odporności. Syrop możemy także dodawać do ciepłej herbaty, jako zdrowsza alternatywa cukru, ale taki napój
nie może być zbyt ciepły, bo syrop straci całe zdrowotne właściwości.
Podobne: Zakwas z buraków – na barszcz i dla zdrowia
Pamiętajmy także, że taka kuracja naturalnymi, domowymi metodami powinna być traktowana jedynie jako środek pomocniczy przy wszechstronnej terapii, zaleconej przez lekarza specjalistę.
Stosujecie domowe kuracje czy raczej tradycyjne leki przepisane przez lekarza?