Hej kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne danie- pizza z patelni, która sprawdzi się w wielu dietach, zwłaszcza tych niskokalorycznych i niskotłuszczowych.
Na pewno każdy z was lubi pizzę, ale ta domowej roboty wymaga trochę czasu i nakładu pracy przy przygotowaniu. Tymczasem od lat juz po internecie krąży przepis na to danie robione na patelni; ten, kto to wymyślił z pewnością zasługuje na Nobla! Dziś zatem proponuję Wam przepis na bardzo szybką i prostą, a ponad to dietetyczną i domową pizzę ! Przepis jest przeze mnie przetestowany wiele razy, zapewniam, że zawsze się udaje. Spód jest kruchy i chrupiący, a środek miękki i wypełniony pysznymi dodatkami, do tego pizza raczej się nie rozpadnie. Robi się go łatwo i w kilka minut, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek. To świetnie, że na każdej diecie możemy zjeść gorącą i pyszną pizzę. Przepis można modyfikować dowolnie, według tego, co akurat mamy w domu i pizze zawsze wychodzą, są chrupiące i pyszne. do tego mają niewiele kalorii. Znikają w mgnieniu oka! Jeśli Was zainteresowałam tym pomysłem, zapraszam do mojego przepisu na pyszną pizzę z patelni.
Pizza z patelni dietetyczna – przepis
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki mąki pszennej, najlepiej pełnoziarnistej
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- przyprawy włoskie (mieszanka)
- sól i pieprz, oliwa
Dodatki:
- koncentrat pomidorowy lub sos na spód
- podsmażone pieczarki
- pomidor, papryka, oliwki itd.
- starty ser żółty lub sery pleśniowe
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
Pizza z patelni
- Mieszanie składników
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Można to zrobić nawet ręką.
- Przygotowanie patelni
Nagrzej dobrze patelnię. Następnie wylej ciasto i rozsmaruj łyżką na okrągły placek.
- Smażenie
Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków, wtedy przewróć placek na drugą stronę i zdejmij z ognia patelnię.
- Przygotuj dodatki.
Placek posmaruj sosem i ułóż na nim dodatki i ser. Wierzch prósz przyprawami.
- Wykończenie
Smaż teraz chwilę pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10 minut. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią, by placek nie przywarł do jej powierzchni. Spód powinien być chrupki a ser się rozpuści. Gotowe!
Podobne: Pizza z mąki kokosowej | fit, keto, low carb, gluten free
Skusicie się na takie pyszne danie? Smacznego!
Nie wiedziałem, że przygotowanie pizzy może być takie proste, wyszła mi cudownie i wszyscy domownicy byli naprawdę zadowoleni.