Keto gołąbki z mielonym mięsem- jak zrobić?

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto gołąbki z mięsem i ryżem z kalafiora, nie tylko dla osób na diecie keto i LCHF. W diecie ketogennej od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, krokiety, gołąbki i naleśniki. Na szczęście wszystko można zrobić za pomocą kalafiora.

Te pyszne gołąbki najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym.
Wspaniałe właśnie zimą na obiad, gdy sycą i rozgrzewają. Keto są równie smaczne co tradycyjne danie z ryżem, a ryż kalafiora świetnie naśladuje tradycyjne nadzienie. Zawierają sporo błonnika, białka i mało węglowodanów. Po wystudzeniu możecie zamrozić resztki, aby nic się niepotrzebnie nie zmarnowało. Jesteście ciekawi? Zapraszam do mojego przepisu. 

Przepis na Keto gołąbki z mięsem- jak zrobić?

Składniki:

  • kapusta biała lub włoska, 1 duża sztuka
  • ryż z kalafiora, 1 szklanka (160g)
  • opakowanie (400 g) mięsa mielonego (dowolne)
  • cebula 1 duża szt
  • jajko
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz, przyprawy włoskie
  • przecier pomidorowy lub sos
  • ew. sos grzybowy: śmietana, grzyby, woda po moczeniu, mąka kokosowa


Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina

Keto gołąbki z mielonym mięsem- jak zrobić? Prosty przepis

  1. Przygotowanie ryżu.
    Kalafior myjemy, suszymy i mielimy w blenderze (można też na tarce) bardzo drobno, na konsystencję ryżu. Prażymy na suchej patelni, aż zmięknie.

  2. Kapusta.
    Tymczasem oddzielamy liście kapusty od łodygi, wykrajamy twarde części w razie potrzeb. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do zmięknięcia, ok. 10- 15 minut.

  3. Smażymy.
    Drobno posiekaną cebulkę dusimy na maśle, mieszamy z kalafiorowym ryżem i przyprawami. Chwilkę smażymy, krótko.

  4. Mięso.

    Jeśli nie używamy mielonego, mięso obieramy i mielimy w maszynce. Wrzucamy je do miski, dodajemy ryż, 3/4 przecieru, jajko oraz przyprawy. Farsz musi chwilkę wystygnąć.

  5. Nadziewanie.
    Liście kapusty wystudzone napełniamy farszem; na każdy liść nakładamy na środek porcję nadzienia i zwijamy w rulon. Naczynie smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty. Rulony układamy przy sobie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

  6. Pieczenie
    Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut -godzinę. Można je podlać wodą lub polać resztą przeciera pomidorowego, sosem z grzybów, sosem pomidorowym lub tylko przyprawić.
    Zawsze jest pysznie!

Podobne: Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą

Ketogenne gołąbki keto
Ketogenne gołąbki


Ketogenne gołąbki, uwagi:

Mój przepis jest bardzo bazowy, bo takie właśnie danie najbardziej lubię- tradycyjne, tłuste, w sosie pomidorowym jak u mamy. Można jednak ten przepis dowolnie modyfikować, zrobić sos grzybowy, cebulowy, doprawić, dorzucić coś do farszu, nie używać cebuli itd.

Świetne wychodzą także z kapusty włoskiej!

Spróbujecie pysznych ketogennych gołabków?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 107

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz