Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto gołąbki z mięsem i ryżem z kalafiora, nie tylko dla osób na diecie keto i LCHF. W diecie ketogennej od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, krokiety, gołąbki i naleśniki. Na szczęście wszystko można zrobić za pomocą kalafiora.
Te pyszne gołąbki najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym.
Wspaniałe właśnie zimą na obiad, gdy sycą i rozgrzewają. Keto są równie smaczne co tradycyjne danie z ryżem, a ryż kalafiora świetnie naśladuje tradycyjne nadzienie. Zawierają sporo błonnika, białka i mało węglowodanów. Po wystudzeniu możecie zamrozić resztki, aby nic się niepotrzebnie nie zmarnowało. Jesteście ciekawi? Zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na Keto gołąbki z mięsem- jak zrobić?
Składniki:
- kapusta biała lub włoska, 1 duża sztuka
- ryż z kalafiora, 1 szklanka (160g)
- opakowanie (400 g) mięsa mielonego (dowolne)
- cebula 1 duża szt
- jajko
- masło 2 łyżki
- sól, pieprz, przyprawy włoskie
- przecier pomidorowy lub sos
- ew. sos grzybowy: śmietana, grzyby, woda po moczeniu, mąka kokosowa
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Keto gołąbki z mielonym mięsem- jak zrobić? Prosty przepis
- Przygotowanie ryżu.
Kalafior myjemy, suszymy i mielimy w blenderze (można też na tarce) bardzo drobno, na konsystencję ryżu. Prażymy na suchej patelni, aż zmięknie. - Kapusta.
Tymczasem oddzielamy liście kapusty od łodygi, wykrajamy twarde części w razie potrzeb. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do zmięknięcia, ok. 10- 15 minut. - Smażymy.
Drobno posiekaną cebulkę dusimy na maśle, mieszamy z kalafiorowym ryżem i przyprawami. Chwilkę smażymy, krótko. - Mięso.
Jeśli nie używamy mielonego, mięso obieramy i mielimy w maszynce. Wrzucamy je do miski, dodajemy ryż, 3/4 przecieru, jajko oraz przyprawy. Farsz musi chwilkę wystygnąć.
- Nadziewanie.
Liście kapusty wystudzone napełniamy farszem; na każdy liść nakładamy na środek porcję nadzienia i zwijamy w rulon. Naczynie smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty. Rulony układamy przy sobie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. - Pieczenie
Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut -godzinę. Można je podlać wodą lub polać resztą przeciera pomidorowego, sosem z grzybów, sosem pomidorowym lub tylko przyprawić.
Zawsze jest pysznie!
Podobne: Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą
Ketogenne gołąbki, uwagi:
Mój przepis jest bardzo bazowy, bo takie właśnie danie najbardziej lubię- tradycyjne, tłuste, w sosie pomidorowym jak u mamy. Można jednak ten przepis dowolnie modyfikować, zrobić sos grzybowy, cebulowy, doprawić, dorzucić coś do farszu, nie używać cebuli itd.
Świetne wychodzą także z kapusty włoskiej!
Spróbujecie pysznych ketogennych gołabków?