Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszny wegetariański obiad – kotlety z soczewicy.
Idealne do grilla, burgerów jak i dodatek do tradycyjnego obiadu. Zrobienie ich jest proste i zajmuje niewiele czasu, zawsze się udają i są bardzo zdrowe! Znakomite źródło białka i witamin. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowite kotleciki. Skusicie się na mój przepis? Zapraszam!
Kotlety z zielonej soczewicy- jak zrobić?
Składniki:
- 100 g zielonej soczewicy;
- 2 marchewki;
- 2 pietruszki;
- 1/8 dużego korzenia selera;
- ząbek czosnku;
- mała cebula;
- 1/2 szklanki kaszy kuskus;
- kasza manna;
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła, papryka
- mąka kukurydziana;
- bułka tarta i olej do smażenia
Wykonanie:
Gotujemy marchewki, pietruszki i seler w samej wodzie. Osobno gotujemy soczewicę. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Kiedy ostygną, mielimy warzywa i soczewicę blenderem. Mielimy też cebulę i czosnek. Mieszamy zmielone składniki z kuskusem. Na koniec przyprawiamy i dodajemy kilka łyżek kaszy manny, by masa na kotlety była sztywniejsza. Wstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, niewielką ilością oleju i odrobiną soli tak, żeby całość miała średnio gęstą konsystencję. Formujemy niewielkie kotlety, namaczamy je w rozrobionej mące kukurydzianej, następnie w bułce tartej i smażymy.
Wskazówki i uwagi:
W wersji nie wegańskiej albo jeśli macie obawy, że będą się rozlatywać można dodać 1-3 jajka i mniej maki kukurydzianej, na pewno będą bardzo zwarte.
Kotlety z przeznaczeniem na grilla można doprawić na bardziej ostro albo dodać grillowe mieszanki przypraw do mięsa. Można je też zapiec jak powyżej, z plasterkami żółtego sera.
Kotlety można też z powodzeniem zamrażać i odgrzewać.
Kotlety z zielonej soczewicy – sposób podania:
Kotlety świetnie nadają się także na grilla, do nadziania burgerów i tortilli jak i jako dodatek do tradycyjnego obiadu albo zrobić z masy klopsiki.
Podobne: Wegańskie klopsiki szwedzkie z IKEA – pomysł na tani, pyszny i szybki obiad
Skusicie się na takie pyszne wegańskie kotleciki? Smacznego!
dziękuję! były pyszne :)
Wygląda to apetycznie