Hej, kochani! Dziś mam dla was przepis na pyszny i zdrowy obiad, który można zrobić w dosłownie pięć minut- wegańskie klopsiki IKEA.
GRÖNSAKSBULLAR, czyli kulki warzywne z IKEA to prawdziwy hit. Można je oczywiście kupić w sklepowej restauracji w typowym zestawie obiadowym za 5,99 (albo w mniejszym zestawie dla dzieci, którym też da się najeść). Świetnie, że jest opcja spożycia normalnego obiadu podczas zakupów, a nie tylko wiecznie ziemniaki z sałatką! Kiedyś Ikea miała w ofercie kotlety sojowe, pamiętam- w tłustej panierce, niezbyt dobre i nic dziwnego, że się nie przyjęły. Kotleciki za to robią furorę, bo są smaczne i niedrogie. Do tego wegańskie i zdrowe. Jeśli was zaciekawiłam, zapraszam do mojego wpisu.
Klopsiki Ikea- pyszna, wegańska mrożonka
Nie każdy wie, że w sklepiku Ikei ze szwedzkimi rarytasami można kupić taże gotowe kuleczki, głęboko zamrożone, które wystarczy tylko odgrzać. U mnie w domu są zawsze z zamrażarce. Kotleciki są cieple, przyrumienione, delikatnie doprawione- nie za mocno, można dostosować. W składzie głównie białko i warzywa, ani jednego zbędnego składnika.Są genialnym zestawem ratunkowym na mega szybki obiad a i żadne dziecko, będące u mnie w gościnie jeszcze nie domówiło ich spożycia :)
Podobne: Pasta z awokado – pięć pysznych przepisów
Klopsiki Ikea- jak przygotować?
Wyjąc porcję i odgrzać bez rozmrażania na patelni, w piekarniku lub
frytkownicy, ja przy pierwszym podejściu zdecydowałam się odsmażyć na małej ilości oleju kokosowego- niezbyt to wyszło, w jak to bywa z takimi produktami, ciężko jest środek rozmrozić i nie przypalić, a nie utopić w tłuszczu.
Zawsze potem robiłam je na moim grillu elektrycznym Tefal i wychodzą idealne, ciepłe i przyrumienione w mniej niż pięć minut. Wystarczy zrobić surówek i nastawić ryż brązowy/makaron/spaghetti z sosem czy cokolwiek, co lubicie, żeby w maksymalnie dziesięć minut mieć gotowy, pyszny obiad dla całej rodziny. Do tego wegański i naturalnie zdrowy, pełen białka i składników odżywczych.
Podoba wam się taki pomysł?
świetny pomysł pozdrawiam