Kulki mocy “migdał i kokos”; fit, raw, vegan, animal based

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia: fit “kulki mocy migdał i kokos”, czyli domowe kulki kokosowe. Tym razem wersja wegańska, nadziewane migdałem, czyli pyszny deser znany nam dobrze ze sklepowych półek.

Są to słodycze idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, do tego ich zrobienie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe kulki?

FIT kulki mocy “migdał i kokos”, bounty domowe, wegańskie kulki kokosowe -przepis, jak zrobić:

Składniki:

  • 30 g syropu klonowego lub miodu
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 20 g pokrojonych drobno, suszonych owoców: moreli, goji, fig itd.
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1 łyżka surowego kakao
  • szczypta soli kłodawskiej

Wykonanie:

  1. Jeśli masz zwykłe migdały, zdejmujemy skórkę: moczymy we wrzątku i podważamy nożem.
  2. Wrzucamu do blendera wiórki kokosowe i miksujemy na proszek.
  3. Dodajemy olej kokosowy, syrop masło migdałowe i owoce. Dokładnie blendujemy.
  4. Dodajemy pozostałe składniki miksujemy przez kolejnych 30–40 sekund na pełnych obrotach. Masa powinna być gładka i lepka.
  5. Formujemy w dłoniach malutkie lub duże kulki, wsadzamy do środka migdał i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub w płatkach migdałowych.
  6. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Podobne: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)

Uwagi, domowe kulki mocy:

Przepis można zrobić także ma bazie zmielonych orzeszków. Dodanie mąki kokosowej do masy sprawia, że kuleczki są jeszcze smaczniejsze.

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 134

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz