Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia: fit “kulki mocy migdał i kokos”, czyli domowe kulki kokosowe. Tym razem wersja wegańska, nadziewane migdałem, czyli pyszny deser znany nam dobrze ze sklepowych półek.
Są to słodycze idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, do tego ich zrobienie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe kulki?
FIT kulki mocy “migdał i kokos”, bounty domowe, wegańskie kulki kokosowe -przepis, jak zrobić:
Składniki:
- 30 g syropu klonowego lub miodu
- 100 g wiórek kokosowych
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka masła migdałowego
- 20 g pokrojonych drobno, suszonych owoców: moreli, goji, fig itd.
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 1 łyżka surowego kakao
- szczypta soli kłodawskiej
Wykonanie:
- Jeśli masz zwykłe migdały, zdejmujemy skórkę: moczymy we wrzątku i podważamy nożem.
- Wrzucamu do blendera wiórki kokosowe i miksujemy na proszek.
- Dodajemy olej kokosowy, syrop masło migdałowe i owoce. Dokładnie blendujemy.
- Dodajemy pozostałe składniki miksujemy przez kolejnych 30–40 sekund na pełnych obrotach. Masa powinna być gładka i lepka.
- Formujemy w dłoniach malutkie lub duże kulki, wsadzamy do środka migdał i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub w płatkach migdałowych.
- Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Podobne: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)
Uwagi, domowe kulki mocy:
Przepis można zrobić także ma bazie zmielonych orzeszków. Dodanie mąki kokosowej do masy sprawia, że kuleczki są jeszcze smaczniejsze.
Skusicie się? Smacznego!