Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Makowiec wegański | fit przepis na święta

Makowiec wegański | fit przepis na święta

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, nie tylko świąteczne słodkości: makowiec wegański, czyli tradycyjne, makowe ciasto z bakaliami.

Idealne jest również na co dzień, do popołudniowej kawy, jak również dla niezapowiedzianych gości. Zrobienie tego smakowitego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec z dowolnymi bakaliami, im więcej, tym lepiej! Lub polać polewą czekoladową i posypać migdałami. Potrawa ta jest dietetyczna, fit i wegańska, idealna także na świąteczne przyjęcie w rodzinnym gronie. Ciasto jest więc nie tylko zdrowe i pyszne, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli więc was zainteresowałam wegańską wersją tradycyjnego makowca, serdecznie zapraszam do mojego przepisu.

Makowiec wegański - przepis, jak zrobić

Makowiec wegański – przepis, jak zrobić

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki maku / 500 g gotowej masy makowej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka soku z cytryny lub aromat
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
  • 3/4 szklanki wiśni
  • pół łyżeczki aromatu pomarańczowego i migdałowego

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

Makowiec wegański

  1. Przygotowanie maku

    Suchy mak wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż cały płyn się wchłonie. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach lub zmiksować blenderem. Można też oczywiście użyć gotowej masy makowej, co polecam.

  2. Mieszanie

    Do gotowego maku lub masy makowej dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać. Obrane banany skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i migdały oraz rodzynki, wiśnie, startą czekoladę i zapachy. Wszystko wymieszać.

  3. Próbowanie

    Masę dokładnie wymieszać łopatką i spróbować, w razie konieczności dosłodzić i doprawić.

  4. Pieczenie

    Dno tortownicy ok. 22 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Ostudzić i odstawić, najlepiej na całą noc.

Makowiec wegański - przepis, jak zrobić

Zobacz też: Keks jaglany, zdrowe ciasto idealne na święta

Makowiec wegański- uwagi:

  • Im więcej bakalii, tym lepiej, co najmniej szklanka, najlepiej orzechów, migdałów, włoskich i słonecznika.
  • Do gotowej masy dajemy ich dużo więcej, niż do maku!
  • Aby podkreślić słodycz ciasta, dodaj szczyptę soli, albo więcej słodu, miodu, cukru itd.
  • Makowiec można polać roztopiona czekoladą, lukrem lub polewą lub opruszyć cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że skusicie się na mój makowiec wegański! Smacznego! Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 126

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *