Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Wegańskie jajka bezglutenowe z tofu- najlepszy przepis

Wegańskie jajka bezglutenowe z tofu- najlepszy przepis


Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne pyszne i zdrowe przepisy- jajka wegańskie bezglutenowe, czyli przepis na zdrową i kolorową przystawkę. Danie to która sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, gdy chcemy czymś zastąpić jajka na tradycyjnym, świątecznym stole. Możemy ja przygotować na każdą okazję, jak przyjęcia i imprezy oraz oczywiście zdrowy, codzienny posiłek w gronie bliskich.

Zwłaszcza są świetne dla dzieci. Ten przepis znalazłam na zagranicznym portalu i szybko postanowiłam go przetłumaczyć. Zdziwiłam się, gdy po przetestowaniu jajek na przyjęcie dla znajomego alergika przekonałam się, że tak szybko zniknęły ze stołu. Wszyscy je wybierali nawet zamiast kurzych jajek. Naprawdę są pyszne i bardzo przypominają smak prawdziwych jaj. Są nawet lepsze od typowego przepisu na jajka wege, które robię z agaru i ryżu.

Jajka takie możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do śniadań czy kolacji z wegańskim majonezem, jako dodatek do sałatek i innym przysmaków z zimnego talerza. Takie wegańskie jajka z agarem się nie rozpadają i dzięki barwionemu żółtku wyglądają bardzo naturalnie. Trzeba do nich niestety mieć dobre foremki, aby wszystko wyglądało estetycznie i efektownie. Wtedy na pewno zrobią furorę na niejednym przyjęciu. A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam do mojego przepisu na zdrowe, wegańskie jajka.

Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe
Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe

Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe

SKŁADNIKI: 

  • 200 ml mleka sojowego  -bez cukru, najlepiej z wapniem
  • płaska łyżeczka proszku agar agar
  • 50 g miękkiego tofu
  • majonez wegański
  • kurkuma, sól, pieprz, czarna sól
  • foremki do jajek

PRZYGOTOWANIE:

Potrzebny czas: 20 minut.

Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe

  1. Przygotowanie mleka.

    Odmierzone mleko mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy agar, mieszamy dużą łyżką i zagotowujemy. Gotujemy razem jeszcze około 3 minut, ciągle delikatnie mieszając i zdejmujemy z ognia.

  2. Mieszanie.

    Mleko odstawiamy na bok, do lekkiego wystudzenia. Następnie przyprawiamy, mieszamy. Wypełniamy masą przygotowanych, podłużnych foremek przypominających kształt jajek, w środek wkładamy kulki np. zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.

  3. Lodówka.

    Jajka zostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia. Można włożyć do lodówki. Przygotowujemy w tym czasie masę ze zmiksowanego tofu z majonezem, kurkumą, czarną solą i przyprawami.

  4. Gotowe.

    Potem wyjmujemy zastygnięte jajka ostrożnie z foremek do docelowego naczynia. Otwory wypełniamy naszym żółtkiem. Zostawimy na chwilę w lodówce. Gotowe!

Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe
Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe

Podobne: Żurek wegański wielkanocny | przepis z butelki

Uwagi:

Masę przekładamy do podłużnych lub okrągłych foremek przypominających kształt przekrojonych na pół jajek, można je kupić w internecie albo zrobić z plastikowych foremek po np. kinder suprise lub użyć różnych foremek od ciasteczek albo nawet głębokich łyżek, lub ukształtować folię aluminiową. W środek masy wkładamy kulki np. marble, z zabawek lub zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.

Skusicie się na takie wegańskie danie? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 155

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *