Smażone kwiaty, Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Keks jaglany, zdrowe ciasto idealne na święta

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, świąteczne słodkości: keks, czyli wegańskie ciasto z bakaliami. Idealne również na co dzień, do kawy i dla niezapowiedzianych gości. Zrobienie ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec z dowolnymi bakaliami, im więcej, tym lepiej! Lub przełożyć masą jabłkową, aby było trochę bardziej kremowe. Potrawa ta, jeśli wierzyć przesądom, jest idealna na świąteczne przyjęcie w rodzinnym gronie, kasza jaglana ma bowiem przynosić domownikom w nowym roku pieniądze. Ciasto jest więc nie tylko zdrowe i pyszne, ale i pomocne 🙂 Zapraszam do przepisu.

Smażone kwiaty, Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Keks jaglany (wegański)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu/ syropu z agawy/ słódu
  • ok. 2,5 szklanek wody
  • bakalie, co najmniej szklanka: migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, orzechy itd.

Masa jabłkowa do przełożenia:

  • 3 jabłka
  • cynamon
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy i odmierzamy składniki. Kaszę rozgotujemy w 2 szklankach miodu uzupełnionego wodą. (Gotujemy ją na małym gazie pod przykryciem, bez mieszania przez ok. 15 min. aż do całkowitego wchłonięcia się wody.)

Kolejno kroimy w drobną kostkę bakalie i obtaczamy je w mące. dodajemy do masy, dorzucamy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Jeśli jest za mało słodkie, dodajemy nieco więcej słodzisza.

Smażone kwiaty, Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Wykładamy formę do keksów pergaminem i wylewamy gotową masę.

Gotową masę można również przełożyć musem. Można użyć przecieru jabłkowego ze słoika lub dżemu lub marmolady. Albo przekładamy warstwą obranych i drobno startych jabłek zmieszanych z cynamonem i skórką pomarańczy. Całość lekko ugniatamy. Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe! Ciasto jest dobre na 2-3 dzień, gdy trochę się zaschnie.

Smażone kwiaty, Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Uwagi:

  • Im więcej bakalii, tym lepiej, co najmniej szklanka, najlepiej orzechów, migdałów, włoskich i słonecznika.
  • Aby podkreślić słodycz ciasta, dodaj szczyptę soli, albo więcej słodu.
  • Ciasto powinno być niskie, aby można je kroić w prostokąty. Wymaga zatem wąskiem, długiej formy, keksówki- może być taka do piernika lub pasztetów.

Zobacz też: Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Skusicie się na świąteczny deser? Smacznego! 

Smażone kwiaty, Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk, Jak naturalnie, Jak naturalnie
Liczba artykułów: 132

Dodaj komentarz

Smażone kwiaty, Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek
Smażone kwiaty, Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk, Jak naturalnie, Jak naturalnie