Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe danie- Keto ciasteczka kokosowe a’la kokosanki, które zawierają bardzo mało węglowodanów, ale mimo tego są chrupiące, pachnące i pyszne, bo mało słodkie.
A to dzięki zamianie cukru na słodzik w tradycyjnym przepisie na ciasteczka, znane nam z dzieciństwa i dodatku masła, które sprawia, że są takie chrupiące i kruche. Polecam moje proste keto kokosowe ciasteczka, ponieważ jest prosty i bardzo szybki. Zawsze wychodzą pyszne, pachnące kokosowo na cały dom, a moja rodzina zjada je tuż po wyjęciu z piekarnika, znikają z talerza w mgnieniu oka!
Zapraszam do mojego przepisu, który zainspirował przepis mojej babci z jej młodych lat.
Keto ciasteczka kokosowe kokosanki- prosty przepis, jak wykonać
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek erytrytolu
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 jajka średnie
- ew. mąka kokosowa do zagęszczenia masy
Podobne: Pierniczki wegańskie na święta (także bezglutenowe)
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuszczamy ze słodzikiem, dodajemy do miski wiórki kokosowe, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Przy pomocy łyżki lub rąk lepimy kokosanki.
- Pieczemy około 15-20 minut, dopóki się delikatnie nie zarumienią.
- Studzimy je na kratce, a następnie ozdabiamy według uznania.
- Keto ciasteczka odkładamy w ciemne meijsce przykryte bawełnianą sciereczką np. w metowej puszce na ciastka.
Smacznego! I wszystkiego zdrowego!
2 komentarzy
gosia
uwielbiam kokosnaki!
Asia
my też :)))