Fit ciasto z truskawkami: proste i pyszne

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: fit ciasto z truskawkami i jogurtem. Jest to mój ulubiony przepis, który kojarzy mi się z końcem szkoły i wakacjami.

Moja mama zawsze piekła mi to ciasto na zakończenie roku szkolnego, do tego zawsze był kompot z rabarbarem. Pychotka! Ma ten klimat końca maja i pierwszych, letnich upałów. Natomiast samo ciasto jest proste i w smaku rewelacyjne. Pamiętajmy jednak, aby wszystkie składniki do jego wykonania były w temperaturze pokojowej. Wtedy wychodzi nam pyszne; miękkie i wilgotne w środku, ale na zewnątrz rumiane i chrupiące. Jest niesamowicie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje! Idealne do popołudniowej kawy i na deser. Jest to też szybkie rozwiązanie w sytuacji, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Możemy je upiec nie tylko z dodatkiem truskawek, ale i porzeczek, agrestem lub dowolnymi owocami, świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką. Piekłam je już kilka razy i zawsze wyszło pysznie. Nie wyobrażam już sobie lata bez tego ciasta- jest tak proste do zrobienia. Skusicie się na moje zdrowe fit ciasto truskawkowe? Zapraszam do przepisu!

Fit ciasto z truskawkami
Fit ciasto z truskawkami

Fit ciasto z truskawkami- przepis

Składniki:

  • 350g jogurtu -naturalnego, greckiego itd.
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 200ml oleju
  • 1 szklanka cukru/słodzisza
  • 3 średnie jajka
  • 400g świeżych truskawek
  • cukier/olejek wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

Przepis na fit ciasto z truskawkami

  1. Przygotowanie truskawek.

    Myjemy je, obrywamy szypułki i kroimy na dwie części.

  2. Przygotowanie składników.

    Jogurt, jajka oraz olej powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy kolejno do miski jajka i miksujemy dokładnie z cukrem na puszystą masę.

  3. Mieszanie składników.

    Dodajemy do masy kolejno olej, jogurt i sok z cytryny. Mieszamy je dokładnie łyżką. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników. Masa powinna być gęsta, zwarta.

  4. Wylewamy.

    Gotową masę wylewamy na blachę, posmarowaną masłem i / wyłożoną papierem do pieczenia. Na samym wierzchu układamy truskawki, przekrojone na pół, przecięciem do góry.

  5. Pieczemy

    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C -góra i dół. Pieczemy ok. godzinę do suchego patyczka. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.

Podobne: Ciasto z rabarbarem- szybki i łatwy przepis

Fit ciasto z truskawkami
Fit ciasto z truskawkami

Uwagi:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je chwilę przed pieczeniem.

Mieszanie ciasta musi być uważne,: jajka z cukrem blendujemy lub miksujemy, ale potem masę można domieszać tylko delikatnie łyżką, do połączenia się składników.

Po przestygnięciu gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, cynamonem, zrobić polewę czekoladową lub wzorek z bitej śmietany. Zawsze jest pysznie.

Smacznego!


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.9 / 5. Liczba ocen: 124

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Liczba artykułów: 308
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek