Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe desery- wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem.

Dzisiaj u nas zimno, szarawo od smogu, termometr za oknem pokazuje minus dziesięć stopni. Z braku słońca i zimowego zmęczenia trudno myślec pozytywnie, dlatego pomyslałam, że na rozgrzewkę i poprawę humoru zrobię sobie takie szybki, ciepłe i chrupkie ciasteczka. Są idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, do tego ich zrobienie zajmuje niewiele czasu- można je przygotować podczas gotowania obiadu. Ja zawsze takie rzeczy dorzucam do piekarnika, gdy coś już w nim piekę i zwyczajnie szkoda mi prądu. Przy okazji nagrzeje się kuchnia i salon, a domownicy ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasteczka? Zapraszam do mojego przepisu!

Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki razowej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i soli 
  • 1 szklanka cukru kokosowego, ksylitolu lub stewii
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki zmielonych nasion siemienia lnianego
  • skórka starta z pomarańczy lub olejek lub 2 łyżki soku z pomarańczy

Wykonanie:

Najpierw przesiewamy mąkę, mieszamy w misce z proszkiem i sodą oczyszczoną. Teraz możemy dodać mokre składniki- mus, olej i sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy do konsystencji gęstej, zwartej pasty. Dodajemy suche składniki: wiórki, siemię lniane, sól, skórkę z pomarańczy. Teraz zagniatamy ciasto do do wtopienia się składników. Na końcu dodajemy pokrojoną żurawinę i ponownie wszystko razem zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, lepimy kulki i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy też kulki obtoczyć w wiórkach lub migdałach. Najlepiej układać je w równych odstępach ok. 3 cm, bo nieco podrosną. Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC. 

Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Podobne: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)

Wegańskie ciasteczka owsiane wychodzą chrupiące i pyszne, pachną na cały dom. Teraz zostaje tylko kwestia, jak je ukryć przed domownikami… Żeby choć kilka zostało na później! :) 

Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.3 / 5. Liczba ocen: 6

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

9 komentarzy

Zostaw swój komentarz