Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię, z grzybami lub kapustą jako nadzieniem (lub z inną, dowolną kombinacją). W diecie od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, krokiety i naleśniki.
Na szczęście wszystko można zrobić bardziej FIT, za pomocą pełnoziarnistej mąki. Chciałam wypróbować ten przepis także dlatego, że zbliżają się święta i będę chciała zrobić sobie pyszne pierogi i uszka wigilijne- z kapustą kiszoną i grzybami z lasu.
Do zrobienia przepisu nie potrzebujemy urządzeń, tylko stolnicę (np. silikonową), wałek i szklankę. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Uszka są pyszne i smakują mi takie razowe. Pełne ziarna zawierają sporo błonnika, witaminy oraz cenne oleje.Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam do przepisu na Fit uszka dietetyczne.
FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię | dietetyczne i wegańskie
Składniki:
- 2 szklanki mąka pszenna pełnoziarnista
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 50 dag pieczarek i/lub suszonych grzybów po namoczeniu
- i/lub kapusta kiszona odsączona
- i/lub mała cebula biała
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, przyprawy: 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
Przepis na FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię | dietetyczne i wegańskie
- Najpierw ciasto.
Wysypujemy na stolnicę zmieloną mąkę w kopczyk. Do środka wlewamy wodę, szczyptę soli, mieszamy dłonią do połączenia składników. Podsypujemy tą samą mąką. Następnie zaczynamy wyrabiać dłońmi, aż wszystko się połączy. - Wyrabianie.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste / rzadkie, dodajemy wody/mąki. Jeśli się klei, ponownie posypujemy zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na kilka minut. - Teraz farsz.
Grzyby kroimy jak najdrobniej i podsmażamy, w trakcie smażenia doprawiamy do smaku. Cebulę drobno kroimy i także dorzucamy. Ewentualną kapustę siekamy drobno i dobrze odcedzamy, dodajemy do grzybów i dalej wszystko smażymy do zbrązowienia i smaku. - Blendujemy.
Po wystygnięciu farszu zblendujemy go na drobną masę lub można je pokroić na drobno. Jeśli jest za mokra, odcedzamy i dodajemy do masy więcej mąki. Studzimy np. przy otwartym oknie. - Wracamy do ciasta.
Gdy farsz jest już przestudzony, wyjmujemy ciasto na podsypaną stolnicę. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na płaski na placek. Następnie kroimy je na kwadraciki o bokach po około 5 cm. - Lepimy brzegi.
Nakładamy farsz- małą ilość.Lepimy brzegi ciasta: kwadrat z farszem na środku zlepiamy w trójkąt, dolne rogi zlepiamy z przodu, a górny zawijamy do tyłu.
- Gotowanie.
Składamy ulepione uszka z boku stolnicy. Gdy wszystkie są gotowe, gotujemy wodę w największym garnku, dorzucamy łyżkę oliwy i sól.
Wrzucamy uszka na gorącą wodę na około 2 minuty, są gotowe, gdy spęcznieją i wypłyną na wierzch. Gotowe!
Podobne: Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą
Przepis na Uszka na Wigilię, moje uwagi:
Uszka możemy zrobić z dowolnym nadzieniem: grzybami, kapustą kiszoną lub słodką lub jak pierogi wigilijne: z kapusta, grzybami i cebulą. W moim domu jemy z leśnymi grzybami, są pyszne i takich nie da się nigdzie kupić.
Jeśli pieczarki puszczą wodę i farsz będzie zbyt rzadki, odcedź je i dodaj mąki.
U mnie w domu jemy uszka na Wigilię najpierw do czerwonego barszczu, a potem podsmażone jak pierogi, jako osobne danie. Są pyszne!
Spróbujecie pysznych fit uszek?