FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię|wegańskie

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię, z grzybami lub kapustą jako nadzieniem (lub z inną, dowolną kombinacją). W diecie od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, krokiety i naleśniki.

Na szczęście wszystko można zrobić bardziej FIT, za pomocą pełnoziarnistej mąki. Chciałam wypróbować ten przepis także dlatego, że zbliżają się święta i będę chciała zrobić sobie pyszne pierogi i uszka wigilijne- z kapustą kiszoną i grzybami z lasu.

Do zrobienia przepisu nie potrzebujemy urządzeń, tylko stolnicę (np. silikonową), wałek i szklankę. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Uszka są pyszne i smakują mi takie razowe. Pełne ziarna zawierają sporo błonnika, witaminy oraz cenne oleje.Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam do przepisu na Fit uszka dietetyczne.

FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię|wegańskie
FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię|wegańskie

FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię | dietetyczne i wegańskie

Składniki:

  • 2 szklanki mąka pszenna pełnoziarnista
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

    Farsz:
  • 50 dag pieczarek i/lub suszonych grzybów po namoczeniu
  • i/lub kapusta kiszona odsączona
  • i/lub mała cebula biała
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawy: 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godziny

Przepis na FIT uszka razowe do barszczu, na wigilię | dietetyczne i wegańskie

  1. Najpierw ciasto.
    Wysypujemy na stolnicę zmieloną mąkę w kopczyk. Do środka wlewamy wodę, szczyptę soli, mieszamy dłonią do połączenia składników. Podsypujemy tą samą mąką. Następnie zaczynamy wyrabiać dłońmi, aż wszystko się połączy.

  2. Wyrabianie.
    Jeśli ciasto jest zbyt gęste / rzadkie, dodajemy wody/mąki. Jeśli się klei, ponownie posypujemy zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na kilka minut.

  3. Teraz farsz.
    Grzyby kroimy jak najdrobniej i podsmażamy, w trakcie smażenia doprawiamy do smaku. Cebulę drobno kroimy i także dorzucamy. Ewentualną kapustę siekamy drobno i dobrze odcedzamy, dodajemy do grzybów i dalej wszystko smażymy do zbrązowienia i smaku.

  4. Blendujemy.
    Po wystygnięciu farszu zblendujemy go na drobną masę lub można je pokroić na drobno. Jeśli jest za mokra, odcedzamy i dodajemy do masy więcej mąki. Studzimy np. przy otwartym oknie.

  5. Wracamy do ciasta.
    Gdy farsz jest już przestudzony, wyjmujemy ciasto na podsypaną stolnicę. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na płaski na placek. Następnie kroimy je na kwadraciki o bokach po około 5 cm.

  6. Lepimy brzegi.
    Nakładamy farsz- małą ilość.

    Lepimy brzegi ciasta: kwadrat z farszem na środku zlepiamy w trójkąt, dolne rogi zlepiamy z przodu, a górny zawijamy do tyłu.

  7. Gotowanie.
    Składamy ulepione uszka z boku stolnicy. Gdy wszystkie są gotowe, gotujemy wodę w największym garnku, dorzucamy łyżkę oliwy i sól.
    Wrzucamy uszka na gorącą wodę na około 2 minuty, są gotowe, gdy spęcznieją i wypłyną na wierzch. Gotowe!

Podobne: Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą

Przepis na Uszka na Wigilię, moje uwagi:

Uszka możemy zrobić z dowolnym nadzieniem: grzybami, kapustą kiszoną lub słodką lub jak pierogi wigilijne: z kapusta, grzybami i cebulą. W moim domu jemy z leśnymi grzybami, są pyszne i takich nie da się nigdzie kupić.

Jeśli pieczarki puszczą wodę i farsz będzie zbyt rzadki, odcedź je i dodaj mąki.

U mnie w domu jemy uszka na Wigilię najpierw do czerwonego barszczu, a potem podsmażone jak pierogi, jako osobne danie. Są pyszne!

Spróbujecie pysznych fit uszek?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 103

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz