Keto makowiec japoński, bez glutenu, mąki i cukru (lchf, fit)

Hej! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: Keto makowiec japoński, czyli tłuste i proteinowe ciasto, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji niskowęglowodanowej, bo nie zawiera cukru, margaryny ani mąki, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym słodkościom. 

Idealnie wprost nadaje się na nadchodzące Wigilie i Święta, ale także do kawy i dla gości. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je także upiec z polewą oraz z dowolnymi dodatkami- owocami, orzechami. Keto ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i miękkie, po prostu przepyszne. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu, zapraszam do dalszej części postu.

Keto makowiec japoński, bez glutenu, mąki i cukru (lchf, fit)
Keto makowiec japoński, bez glutenu, mąki i cukru (lchf, fit)

Keto makowiec japoński, bez glutenu, mąki i cukru- przepis, jak zrobić

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g maku niebieskiego
  • erytrytol pół szklanki
  • 2 jabłka
  • 10 łyżek zmielone migdały
  • łyżeczka skórka pomarańczowa
  • aromat śmietankowy
  • 120 g masła 82 %
  • łyżeczka proszek do pieczenia
  • ew. pokrojone drobno orzechy
  • ew. polewa lub zmielony eytrytol do dekoracji
  • ew. orzechy/ bakalie/wiórka/ owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Potrzebny czas: 1 godzina

Keto makowiec japoński– przepis, jak zrobić

  1. Najpierw mak.

    przygotowujemy tradycyjnie mak: płuczemy, potem zalewamy wrzącą wodą w garnku, gotujemy w niej ok. 30 minut. Odcedzamy, studzimy i mielimy 3 razy.

  2. Przygotowanie składników.

    Jabłka myjemy, wykrawamy środek, obieramy i ścieramy/mielimy na średnich oczkach. Rozpuszczamy w kapieli wodnej masło, zostawiamy do wystudzenia.

  3. Ubijanie.

    Jajka całe wbijamy do miski, ubijamy na sztywno z erytrytolem na gładką puszystą masę.

  4. Mieszanie.

    Dodajemy do masy stopniowo resztę składników, cały czas mieszając łyżką: migdały, ostudzony mak, aromat, skórkę, proszek, ew, pokrojone drobno bakalie. Następnie dorzucamy starte jabłko, delikatnie mieszamy.

  5. Blacha.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia/ smarujemy masłem, przelewamy nasza masę. Pieczemy w nagrzanym na 175 stopni piekarniku ok. 50 minut, ustawienie góra-dół. Po wystudzeniu można udekorować według uznania-oprószyć erytrolem, polać polewą itd.

Podobne: Keto brownie orzechowe z czekoladą (bez glutenu, LCHF)

Skusicie się na moje zdrowe keto ciasto?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 167

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz