Keto brownie orzechowe z czekoladą (bez glutenu, LCHF)

Hej! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: Keto brownie czyli tłuste i proteinowe ciasto, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji niskowęglowodanowej, bo nie zawiera cukru, margaryny ani mąki, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym słodkościom.

Brwonie jest idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je także upiec z polewą oraz z dowolnymi dodatkami- owocami, orzechami. Za każdym razem wychodzi idealnie i pysznie. Keto ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i miękkie, po prostu przepyszne. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu, zapraszam do dalszej części postu.

Keto brownie orzechowe z czekoladą (bez glutenu, LCHF)
Keto brownie orzechowe z czekoladą (bez glutenu, LCHF)

Keto brownie orzechowe z czekoladą – przepis, jak zrobić

Składniki:

  • dwie łyżki ciemnego kakao
  • 100 g stewi / ksylitolu/erytrolu -zmielone na puder
  • czekolada min. 80- 85% kakao 150 g
  • 75 g gładkiego (nie crunchy) masła orzechowego 100% orzechów
  • 110 g masła
  • 3 jajka średnie
  • olejek waniliowy/ rumowy do ciast
  • 60 g zmielonych w młynku orzechów
  • ew. czekolada na polewę, polewa domowa, owoce /orzechy do ozdoby

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut

Keto brownie orzechowe z czekoladą – przepis, jak zrobić

  1. Rozpuszczamy.

    Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy masło i razem z odrobiną wody lub mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu, aby się nie przypaliło. Musi nieco ostygnąć (np. na oknie)

  2. Mieszanie

    Mieszamy w misce masło orzechowe, kakao i zmielony na puder erytrytol. Dodajemy do ciepłej czekolady i dobrze mieszamy. Kolejno w odstępach wbijamy po jednym jajku. Jeśli masa dziwnie wygląda, po wymieszaniu będzie znów gładka. Dorzucamy orzechy, olejek i miksujemy.

  3. Pieczenie.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy nasza masę. Pieczemy w nagrzanym na 160 stopni piekarniku ok. 20 minut, ustawienie góra-dół, bez termoobiegu. Nie trzeba patyczka. Wierzch ciasta może wyglądać na suchy, ale w środku będzie wilgotne. Wyjmujemy i studzimy przed dekorowaniem. Gotowe!

Keto brownie orzechowe z czekoladą (bez glutenu, LCHF)
Keto brownie orzechowe z czekoladą (bez glutenu, LCHF)

Zobacz też: Ciasto wegańskie z owocami

Ciasto niskowęglowodanowe brownie orzechowe z czekoladą, uwagi:

Zmielone orzechy można zastąpić mąką kokosową czy migdałową ale wtedy może być nieco za suche, mąka zawsze wciąga płyny. Proponuję próbować z większa ilością jajek/ mokrych składników.

Jeśli lubicie intensywnie czekoladowy smak, możecie dodać więcej kakao- ja lubię dawać bardzo dużo!

Skusicie się na moje zdrowe keto brownie? 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 177

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz