Witajcie! Dzisiaj podzielę się z Wami kolejnym pysznym przepisem: Keto śledzie w pomidorach i cebuli, zalane olejem, czyli coś dla miłośników sałatek warzywnych oraz tradycyjnej kuchni. Idealna na świąteczny stół, nie tylko na Wigilię i Święta, Wielkanoc, zwykłą kolację a także każde domowe przyjęcie.
Danie jest pyszne, do tego bardzo zdrowe i sycące. Śledziowa potrawka jest szybka i prosta do zrobienia, a pomimo, że mało odkrywcza (przepis inspirowany tradycyjnym) to może kogoś natchnie do przygotowania zdrowego posiłku. Więc jeśli podoba wam się taki pomysł na danie keto, zapraszam do mojego przepisu.
Śledzie z cebulą i pomidorami (fit, keto, LCHF)- przepis krok po kroku:
Składniki:
- 8 filetów śledziowych w oleju
- 1 większa cebula czerwona
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 100 g suszonych pomidorów w oleju (słoik)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- olej lniany z lodówki
- natka pietruszki, ziele angielskie kulki
- sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
Śledzie z cebulą i pomidorami suszonymi – przepis krok po kroku:
- Najpierw filety.
Filety śledziowe wyjęte ze słonej zalewy przepłukujemy dobrze pod bieżącą wodą, nawet kilka razy. Kromy je na szerokie paski. - Cebula.
Cebulę kroimy w długie paski. Pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w większe kawałki.
- Sos.
Mieszamy osobno w misce składniki sosu: musztardę, suszone pomidory oraz cebulę. Dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i tyle samo olej lniany oraz ocet i przyprawy. Dobrze mieszamy.
- Gotowe.
Dodajemy do miski nasze śledzie i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin, aby smaki przeszły. Wierzch posypujemy świeżą natką pietruszki.
Podobne: Keto sałatka śledziowa jarzynowa|na Święta i przyjęcia
Lubicie takie keto przepisy?