FIT Ciasto wegańskie z owocami

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto wegańskie z owocami, które można zrobić w wersji zwykłej lub wegańskiej.

Idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, zrobienie ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję szarlotki z kruszonką. Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z mrożonymi śliwkami oraz brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyszło idealnie i pysznie. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasto?

Ciasto wegańskie z owocami
Ciasto wegańskie z owocami

Ciasto wegańskie z owocami

Składniki:

  • 250 g mąki 
  • 150 g cukru brązowego lub słodzika
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 op. proszku do pieczenia (15 g) 
  • 135 ml oleju 
  • 250 ml zimnej wody lub mleka sojowego 
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy i odmierzamy składniki. Jeśli używamy owoców z zalewy czy kompotu, muszą chwilkę obcieknąć na sitku. Teraz musimy zmieszać wszystkie suche składniki, najlepiej wysoka łyżką w misce. Kolejno dodajemy olej i olej i wodę/mleko, wszystko dokładnie ze sobą miksujemy. Powinna wyjść gładka, bezgrudkowa masa.

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

Smarujemy okrągłą formę i wykładamy na nią masę. Na tak przygotowane ciasto wykładamy na koniec owoce. Można potrzepać cukrem.

Piec około 40- 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Najlepiej smakuje na ciepło, do kawy, potrzepane lekko cukrem pudrem.

Tutaj ciasto w wersji z gruszkami i cynamonowym cukrem:

Ciasto wegańskie z owocami
Ciasto wegańskie z owocami

Uwagi:

  • Ciasto można zrobić na wiele sposobów- zamiast wegańskiego biszkoptu, jako tort lub szarlotka z kruszonką, z polewą czekoladową lub w wersji z bakaliami i kakao.
  • Jeśli pieczemy ciasto z owocami z kompotu lub puszki używamy zamiast mleka sojowego słodką zalewę- wtedy dajemy też mniej cukru.
  • Zamiast wierzchu z owoców można wyłożyć masę lub krem budyniowy i obłożyć świeżymi owocami.

Zobacz też: Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 58

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

3 komentarzy

Zostaw swój komentarz