bób, Bób po prowansalsku, zdrowe danie na letnią kolację, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Ciasto wegańskie z owocami

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto z owocami, które można zrobić w wersji zwykłej lub wegańskiej. Idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, zrobienie ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję szarlotki z kruszonką. Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z mrożonymi śliwkami oraz brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyszło idealnie i pysznie. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasto?

bób, Bób po prowansalsku, zdrowe danie na letnią kolację, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Ciasto wegańskie z owocami

Składniki:

  • 250 g mąki 
  • 150 g cukru brązowego lub słodzika
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 op. proszku do pieczenia (15 g) 
  • 135 ml oleju 
  • 250 ml zimnej wody lub mleka sojowego 
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy i odmierzamy składniki. Jeśli używamy owoców z zalewy czy kompotu, muszą chwilkę obcieknąć na sitku. Teraz musimy zmieszać wszystkie suche składniki, najlepiej wysoka łyżką w misce. Kolejno dodajemy olej i olej i wodę/mleko, wszystko dokładnie ze sobą miksujemy. Powinna wyjść gładka, bezgrudkowa masa.

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

Smarujemy okrągłą formę i wykładamy na nią masę. Na tak przygotowane ciasto wykładamy na koniec owoce. Można potrzepać cukrem.

Piec około 40- 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Najlepiej smakuje na ciepło, do kawy, potrzepane lekko cukrem pudrem.

Tutaj ciasto w wersji z gruszkami i cynamonowym cukrem:

bób, Bób po prowansalsku, zdrowe danie na letnią kolację, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Uwagi:

  • Ciasto można zrobić na wiele sposobów- zamiast wegańskiego biszkoptu, jako tort lub szarlotka z kruszonką, z polewą czekoladową lub w wersji z bakaliami i kakao.
  • Jeśli pieczemy ciasto z owocami z kompotu lub puszki używamy zamiast mleka sojowego słodką zalewę- wtedy dajemy też mniej cukru.
  • Zamiast wierzchu z owoców można wyłożyć masę lub krem budyniowy i obłożyć świeżymi owocami.

Zobacz też: Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Skusicie się? Smacznego! 

bób, Bób po prowansalsku, zdrowe danie na letnią kolację, Jak naturalnie, Jak naturalnie
Liczba artykułów: 151

Dodaj komentarz

bób, Bób po prowansalsku, zdrowe danie na letnią kolację, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek
bób, Bób po prowansalsku, zdrowe danie na letnią kolację, Jak naturalnie, Jak naturalnie