Keto ciasteczka orzechowe pieguski (lchf, bez glutenu)

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne desery-  keto ciasteczka migdałowe pieguski z masłem migdałowym i z kawałkami czekolady. Są niskowęglowodanowe, bezglutenowe i bardzo zdrowe, a do tego pyszne.

Miękkie, mokre i rozpływają się w ustach. Idealne do zimowego kakao, kawy lub na świąteczny stół. Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam takie ciasteczka ze sklepu, a więc musiałam koniecznie zrobić keto przepis na ich wykonanie. Ciastka są łatwe do zrobienia, do tego zajmuje niewiele czasu. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Nadają się na Wigilię, na deser a nawet na prezent. Skusicie się na moje zdrowe keto ciasteczka? Zapraszam do przepisu.

Keto ciasteczka orzechowe pieguski (lchf, bez glutenu)

Keto ciasteczka pieguski -prosty przepis

Składniki:

  • 100 g gładkiego masła orzechowego bez dodatków
  • czekolada gorzka min 85 %
  • 80 g masła 82 %
  • 80 g erytrytol
  • 100 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat do ciast: migdał, rum itd
  • pokruszone orzechy mieszanka (do dekoracji)
  • ew. płatki migdałowe, wiórki kokosowe, polewa itd

Wykonanie:

Keto ciasteczka pieguski -prosty przepis

  1. Przygotowujemy najpierw składniki.
    Masła muszą być w temperaturze pokojowej, tak samo jajko -wyjmujemy je z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem.

  2. Mieszanie.

    Czekoladę łamiemy i kroimy na małe kawałeczki. Odmierzamy mąki. Mieszamy w misce mąkę migdałową, kokosową i proszek do pieczenia.

  3. Blendujemy.

    Do pojemnika blendera wrzucamy masło, erytrytol i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, aromat i całe jajko. Ponownie miksujemy do połączenia składników.

  4. Dodajemy resztę składników.

    Do miski z masą dorzucamy mąki po łyżce i powoli przy tym mieszamy, aby nie rozbiły się grudy. Na końcu mieszamy łyżką kawałeczki czekolady i orzechy lub extra dodatki.

  5. Lodówka.

    Gotową masę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do nasiąknięcia. Gotowe ciasto powinno być lepkie i zwarte. Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z masy kawałki wielkości ok. łyżki stołowej, formujemy kulkę, kładziemy ją na blasze z odstępami między sobą. Spłaszczamy, dociskamy, lekko spłaszczamy.

  6. Pieczenie.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.

    Pieczemy ciasteczka ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią na wierzchu, a w całym domu zapachnie orzechami :). Gotowe zostawiamy do ostygnięcia, są miękkie i będą się kruszyć.

Podobne: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)

Keto ciasteczka orzechowe pieguski (lchf, bez glutenu)
Keto ciasteczka orzechowe pieguski (lchf, bez glutenu)

Keto ciasteczka orzechowe, uwagi:

Zamiast maki kokosowej można dodać 30 g keto odżywki białkowej, ciasteczka wychodzą tak samo dobre i bardziej odżywcze. W wersji bezglutenowej możecie dać dowolne mąki bez glutenu.

Przechowujemy w zamkniętej puszce lub innym pojemniku, albo w lodówce, bo są wilgotne i miękkie. Najlepsze ciastka są na kolejne dni, gdy nieco się zeschną.

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 177

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz