Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na świąteczne dania: barszcz wigilijny czerwony na zakwasie, czyli tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole.

Wiele osób boi się domowej roboty barszczu, bo czasem może on się nie udać, nie warto jednak się tego obawiać, zdarzyło mi się to bardzo rzadko. A kupne zupy z torebki nigdy nie będą tak pyszne i tanie, jak domowy barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Podajemy go z uszkami z grzybami lub czysty. Zrobienie zakwasu z buraków na barszcz także jest proste i nie zajmuje niewiele czasu, a kosztuje dosłownie grosze. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Zakwas z buraków – na barszcz i dla zdrowia. Mój przepis jest bardzo prosty, tradycyjny i zawsze mi się udaje. Wychodzi z niego pyszny barszcz! Jeśli was zainteresowałam tym pysznym świątecznym przepisem, zapraszam do dalszej części postu!

Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków

Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków

Czas gotowania: ok. 1,5 godziny
Czas oczekiwania: 12 godzin

Składniki:

  • 1 litr wody
  • dwie małe lub jedna większa marchewka
  • pietruszka
  • burak
  • pół selera
  • pół pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe
  • majeranek, czosnek, cząber, inne zioła
  • pieprz, sól do smaku
  • ok. 30g suszonych grzybów
  • 500 ml wody na wywar grzybowy
  • zakwas buraczany: Zakwas z buraków – na barszcz i dla zdrowia
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 30 min..

Barszcz wigilijny

  1. Przygotowanie wywaru z grzybów

    Grzyby zalewamy wodą w garnku i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, pod przykryciem. Odcedzamy je dobrze.

  2. Przygotowanie wywaru z warzyw

    Warzywa obieramy myjemy i musimy pokroić lub zblendować na malutkie paseczki. Zalewamy w garnku litrem wody. Dodajemy oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy pod przykryciem i następnie trzymamy na małym gazie przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar również można przecedzić, ja lubię warzywa w zupie.

  3. Gotowanie barszczu

    Wywar grzybowy wlewamy do warzywnego. Dodajemy następnie zakwas z buraków do smaku, ilości około 400 ml. Wszystko podgrzewamy, uważając, aby jednak barszczu nie zagotować, bo wtedy straci kolor. Na koniec doprawiamy do smaku. Gotowe!

Barszcz czerwony z kiszonych buraków- moje uwagi:

Po podgrzaniu barszczu można całość przecedzić przez sitko lub /i gazę, ale niektórzy lubią w świątecznej zupie kaweczki warzyw. Jeśli chcemy mieć czysty barszcz, nie trzeba warzyw kroić tak drobno, tylko w duże kostki. Można też użyć gotowych warzyw z mrożonki.
Grzybów nie wyrzucamy, można je wykorzystać do nadzienia- uszek, pierogów, do zupy czy pasztetu. Warzywa także można wykorzystać do sałatki, pasztetu.
Podawać barszcz jako tradycyjną zupę z uszkami lub czysty, np. do popijania krokietów czy pasztecików.

Smacznego! I wszystkiego zdrowego 🙂

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 121

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 264
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek