Keto gołąbki z grzybami na Wigilię- jak zrobić? Prosty przepis

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto gołąbki z grzybami i ryżem z kalafiora, nie tylko na Wigilię. W diecie ketogennej od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, krokiety, gołąbki i naleśniki. Na szczęście wszystko można zrobić za pomocą kalafiora.

Chciałam wypróbować ten przepis także dlatego, że zbliżają się święta i będę chciała zrobić sobie pyszne gołąbki wigilijne- z pieczarkami, sosem i grzybami z lasu. Te pyszne gołąbki najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym.
Wspaniałe właśnie na Wigilię lub zimę, sycą i rozgrzewają.

Keto gołąbki są równie smaczne co tradycyjne danie z ryżem, a ryż kalafiora świetnie naśladuje tradycyjne nadzienie. Te zdrowe gołąbki Zawierają sporo błonnika i mało węglowodanów. Po wystudzeniu możecie zamrozić resztki, aby nic się niepotrzebnie nie zmarnowało. Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam do mojego przepisu. 

Keto gołąbki z grzybami na Wigilię- jak zrobić? Prosty przepis
Keto gołąbki z grzybami na Wigilię- jak zrobić? Prosty przepis

Przepis na Keto gołąbki z grzybami na Wigilię- jak zrobić?

Składniki:

  • kapusta biała, 1 duża sztuka
  • ryż z kalafiora, 1 szklanka (160g)
  • cebula 1 duża szt
  • masło 3 łyżki
  • grzyby suszone 8 dag (lub/+ pieczarki)
  • sól, pieprz
  • ew. sos grzybowy: śmietana, grzyby, woda po moczeniu, mąka kokosowa

Wykonanie:

Przepis na Keto gołąbki z grzybami na Wigilię- jak zrobić?

  1. Jeśli mamy suszone grzyby.

    Grzyby suszone leśne należy namoczyć na całą noc, a rano ugotować i odcedzić. Pokroić na drobno. Pieczarki tylko kroimy i podsmażamy.

  2. Przygotowanie ryżu.

    Kalafior myjemy, suszymy i mielimy w blenderze (można też na tarce) bardzo drobno, na konsystencję ryżu. Prażymy na suchej patelni, aż zmięknie.

  3. Kapusta.

    Tymczasem oddzielamy liście kapusty od łodygi, wykrajamy twarde części w razie potrzeb. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do zmięknięcia, ok. 10- 15 minut.

  4. Smażymy.

    Drobno posiekaną cebulkę dusimy na maśle, na koniec wrzucamy grzyby.
    Mieszamy z kalafiorowym ryżem i przyprawami. Farsz musi chwilkę wystygnąć.

  5. Nadziewanie.

    Liście kapusty wystudzone napełniamy farszem; na każdy liść nakładamy na środek porcję nadzienia i zwijamy w rulon. Naczynie smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty. Gołąbki układamy przy sobie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można je podlać wodą z moczenia grzybów lub polać przecierem pomidorowym.

  6. Pieczenie

    Gotowe gołąbki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut -godzinę. Można je poźniej polać sosem z grzybów, pomidorowym lub tylko przyprawić. Zawsze jest pysznie!

Podobne: Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą

Spróbujecie pysznych ketogennych gołabków?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 168

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz