Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto gołąbki z grzybami i ryżem z kalafiora, nie tylko na Wigilię. W diecie ketogennej od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, krokiety, gołąbki i naleśniki. Na szczęście wszystko można zrobić za pomocą kalafiora.
Chciałam wypróbować ten przepis także dlatego, że zbliżają się święta i będę chciała zrobić sobie pyszne gołąbki wigilijne- z pieczarkami, sosem i grzybami z lasu. Te pyszne gołąbki najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym.
Wspaniałe właśnie na Wigilię lub zimę, sycą i rozgrzewają.
Keto gołąbki są równie smaczne co tradycyjne danie z ryżem, a ryż kalafiora świetnie naśladuje tradycyjne nadzienie. Te zdrowe gołąbki Zawierają sporo błonnika i mało węglowodanów. Po wystudzeniu możecie zamrozić resztki, aby nic się niepotrzebnie nie zmarnowało. Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na Keto gołąbki z grzybami na Wigilię- jak zrobić?
Składniki:
- kapusta biała, 1 duża sztuka
- ryż z kalafiora, 1 szklanka (160g)
- cebula 1 duża szt
- masło 3 łyżki
- grzyby suszone 8 dag (lub/+ pieczarki)
- sól, pieprz
- ew. sos grzybowy: śmietana, grzyby, woda po moczeniu, mąka kokosowa
Wykonanie:
Przepis na Keto gołąbki z grzybami na Wigilię- jak zrobić?
- Jeśli mamy suszone grzyby.
Grzyby suszone leśne należy namoczyć na całą noc, a rano ugotować i odcedzić. Pokroić na drobno. Pieczarki tylko kroimy i podsmażamy.
- Przygotowanie ryżu.
Kalafior myjemy, suszymy i mielimy w blenderze (można też na tarce) bardzo drobno, na konsystencję ryżu. Prażymy na suchej patelni, aż zmięknie.
- Kapusta.
Tymczasem oddzielamy liście kapusty od łodygi, wykrajamy twarde części w razie potrzeb. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do zmięknięcia, ok. 10- 15 minut.
- Smażymy.
Drobno posiekaną cebulkę dusimy na maśle, na koniec wrzucamy grzyby.
Mieszamy z kalafiorowym ryżem i przyprawami. Farsz musi chwilkę wystygnąć. - Nadziewanie.
Liście kapusty wystudzone napełniamy farszem; na każdy liść nakładamy na środek porcję nadzienia i zwijamy w rulon. Naczynie smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty. Gołąbki układamy przy sobie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można je podlać wodą z moczenia grzybów lub polać przecierem pomidorowym.
- Pieczenie
Gotowe gołąbki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut -godzinę. Można je poźniej polać sosem z grzybów, pomidorowym lub tylko przyprawić. Zawsze jest pysznie!
Podobne: Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą
Spróbujecie pysznych ketogennych gołabków?