Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne, pyszne i zdrowe przepisy- słodkie fit naleśniki ryżowe; świetny pomysł na deser, kolację na słodko i oczywiście na śniadanie.
Ciepłe i rumiane, pachnące naleśniki o smaku serniczka z malinami na pewno wszystkim zasmakują, do tego są bardziej zdrowe od tych tradycyjnych, ciężkich, jakie pamiętamy z domowej kuchni. Naleśniki fit są leciutkie i delikatne oraz niemal nie zwierają tłuszczu, są na bezglutenowym cieście, za to dostarczają nam dużo błonnika, białka i witamin, tak potrzebnych nam w tym ciężkim czasie. Są ciepłe, miękkie i przepyszne! A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania. Można je podawać z każdymi słodkimi dodatkami, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak, a naleśniki się nigdy nie zmarnują. Mąkę ryżową jest łatwo kupić, a nawet łatwo i tanio zrobić w zaciszu domowej kuchni. Jeśli chcecie się przekonać, jak smakują takie pyszności, zapraszam do przepisu.
Przepis na fit naleśniki ryżowe na słodko
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3 jajka
- szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki słodzisza np. erytrol
- odrobina cukru/aromatu waniliowego
- olej kokosowy do smażenia
Fit naleśniki: składniki na nadzienie
- 20 dag twarożku
- kilka łyżek malin (najlepiej świeże, mrożone)
- pół kubka dużego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- migdały /bita śmietana bez cukru/orzeszki, owoce do posypania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
fit naleśniki prosty przepis
- Odsianie mąki.
Przesiewamy mąka przez sito do dużej miski. Na tym etapie można zrobić mąkę- zmielić ryż dobrym blenderem/młynkiem na proszek.
- Mieszanie składników
Mąkę wrzuć do miski, dodaj jajka, słodzisz, aromat i mleko. Zmiksuj na gładką pastę bez grudek. Powinna być dość lejąca.
- Smażenie naleśników
Ciasto nie musi się odstać przed smażeniem, bo jest bez glutenu. Dobrze rozgrzej patelnię, wlej olej kokosowy. Rozmieszaj ciasto. Wylej porcję ciasta i smaż ok. minuty z każdej strony do chrupkości. - Gotowe ciasto!
Tak przygotowane naleśniki muszą wystygnąć kilka sekund, a następnie przekładamy je nadzieniem. - Nadzienie.
Twarożek rozgniatamy widelcem z jogurtem, aromatem i miodem lub blendujemy od razu w kielichu na gładką masę. Rozgniatamy widelcem maliny. Na każdy naleśnik nakładamy porcję serka i ozdabiamy środek każdego naleśnika kółkiem z malin.
- Polewa.
Zawijamy fit naleśniki w dowolny kształt, posypujemy kawałkami owoców i migdałami, polewamy miodem lub ozdabiamy śmietana i orzeszkami. Pycha!
Podobne: Fit naleśniki owsiane | proste, szybkie i dietetyczne
Mąka ryżowa, owiana, z cieciorki czy groszku- jak zrobić w domu?
Ziarna ryżu wsypujemy do dobrej jakości blendera lub elektrycznego młynka do kawy. Mielimy chwilę na wysokich obrotach, obstukujemy i mielimy na niskich aż do otrzymania białego proszku. Taką mąkę należy następnie odsiać na sitku. Z tak tanio przygotowanej mąki można spokojnie usmażyć naleśniki, a nawet zrobić wypieki.
Skusicie się na takie ciepłe śniadanie? Smacznego!