Syrop z kwiatów czarnego bzu- na odporność i lemoniadę

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe mikstury- Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Na pewno kojarzycie to kwitnące na biało drzewo, rosnące w pobliżu lasów i w zagajnikach. Roślinę te najczęściej zbieramy na jagody, bo syrop czy nalewka z owoców czarnego bzu jest świetnym lekiem na przeziębienia. Jednak juz teraz możemy zbierać świeże, kwitnące kwiaty bzu i robić z nich wiele ciekawych i zdrowych przepisów, których propozycje na pewno niedługo pojawią się na blogu. aktualnie mamy sezon na kwitnące drzewka czarnych bzów, dlatego zachęcam do zbierania kwiatków, jeśli tylko zobaczycie, oczywiście te rosnące z daleka od ruchliwej drogi. Dzisiaj zapraszam na mój przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Jest on skutecznym lekiem na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy. Jednak możemy go pić także w lecie- rozpuszczony w wodzie staje się pyszna i zdrową lemoniadą o bardzo ciekawym, słodkawym smaku, które można podać gościom w upalne dni, z kostkami lodu. Pycha!

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu- właściwości i zastosowanie

Kwiaty czarnego bzu zawierają unikalne substancje, które mają działanie naturalnie wzmacniające i antywirusowe. Są bogate w witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz minerały: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe, garbniki oraz pektyny. Czarny bez zawiera również cholinę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest skutecznym lekiem na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy. Możemy przechowywać jako lek, w zawekowanych w słoiczkach do jesieni albo pic juz teraz. Syrop doskonale smakuje z herbatą, z dodatkiem wody staje się także pyszną i zdrową lemoniadą.

Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pełni kwitnienia, w suchy i słoneczny dzień, razem z całym kwiatostanem, który można tez obcinać nożycami.

Zastosowanie syropu z kwiatów czarnego bzu

  • działa wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
  • działa napotnie i antywirusowo,
  • chroni błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • stabilizuje krwiobieg i wzmacnia naczynia włosowate,
  • uśmierza bóle
  • usuwa wolne rodniki,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • łagodzi stany zapalne skóry
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu:

Składniki:

  • ok. 40 kwiatów czarnego bzu
  • sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru (trzcinowy, kokosowy, biały)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

  1. Przygotowanie kwiatów.

    Kwiaty rozłóż na papierze, aby wyszły z nich robaczki. Następnie oddziel je od łodyg, najlepiej obciąć je sekatorem lub nożyczkami.

  2. Odstawianie.

    Kwiaty zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  3. Mieszanie składników.

    Następnie przecedzamy kwiaty z wody, dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn. całość mieszamy i delikatnie podgrzewamy -cukier musi się rozpuścić do końca, ale syropu nie gotujemy!  

  4. Przygotowanie słoików.

    Syrop będziemy trzymać w sloikach, musimy je więc wcześniej umyć i wyparzyć. Muszą to być takie, jak do weków, szklane i szczelnie zamykane pojemniczki- słoiki, butelki, najlepiej z ciemnego szkła.

  5. Przelewanie.

    Syropu nie gotujemy, tylko szybko doprowadzamy do wrzenia i natychmiast przelewamy do przygotowanych pojemników. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Słoiczki odwracamy, gdy całkowicie ostygną. Nie musimy już pasteryzować, cukier jest naturalnym konserwantem, który zachowa nasz syrop świeży przez długi czas.

Małą partię syropu możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce, tak samo- otwarte słoiczki. Większą partię zamykamy w ciemnym, chłodnym miejscu, np. w szafce, spiżarni lub na strychu, aby przetrwała do jesieni.

Podobne: Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Syrop z kwiatów czarnego bzu- jak stosować?

Ja najczęściej piję go jako lemoniadę, z dodatkiem chłodnej wody, soków owocowych i kostek lodu Ma bardzo ciekawy, słodkawy smak, który jest po prostu rewelacyjny w upalne dni. W chłodniejsze pijemy syrop jako dodatek do ciepłej herbaty. Ma właściwości zdrowotne oraz zastępuje juz jakiekolwiek słodzenie. Można go też używać w kuchni- polać nim soki czy lody. Syrop można zażywać jako lekarstwo i wypić łyżkę syropu bez rozcieńczenia jako wzmacniającą i przeciwwirusową kurację. Miksturę można tez rozpuścić w letniej wodzie i podać chorym na gardło. W okresie infekcji można pić nawet kilka łyżek syropu na dobę- na pewno przyspieszy nasze zdrowienie i pomoże nam się uodpornić, dodatkowo jest naprawdę pyszną miksturą. Nie trzeba zachęcać dzieci, żeby sięgnęły po to lekarstwo! Bardzo zachęcam do spróbowania mojego przepisu.

Stosujecie domowe kuracje czy raczej tradycyjne leki przepisane przez lekarza?
Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 23

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 176
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek