Woda pietruszkowa, eliksir dla urody i zdrowia

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe napoje: woda pietruszkowa, czyli eliksir dla urody i zdrowia. Jest to orzeźwiający i pyszny napój bez kalorii, bez cukru i bez szkodliwej chemii. Na pewno może być zamiennikiem napojów gazowanych i szkodliwych soków, jest od nich znacznie zdrowszy a tak samo dodaje energii i gasi pragnienie.

Uwielbiam robić sobie taką wodę na cały dzień i popijać podczas pracy. Możemy ją przygotować z każdym rodzajem dodatków i w wielu innych wariacjach smakowych- woda z ogórkiem i cytryna, z owocami, płatkami jadalnych kwiatów, z dzikim bzem itd.

Jednak napój ten możemy przygotowywać cały rok, w lecie staje się pyszną i zdrową lemoniadą o ciekawym, słodkawym smaku, które można podać gościom w upalne dni, z kostkami lodu. Można dodać do smaku cytryny lub miodu. Uwielbiam zapach pietruszki, więc dla mnie posmak tej wody to zielona pychotka. Natka pietruszki jest źródłem witaminy C, żelaza i wielu innych cennych składników odżywczych. Można ja stosować także zewnętrznie, jako tonik do twarzy, bo doskonale regeneruje skórę i wybiela wszelkie przebarwienia. Jest świetną i tanią domową metodą do walki ze zmarszczkami. Można nią także pryskać po włosach, np. przed olejowaniem lub pod serum silikonowe. Dostarczy nam wielu witamin i nawilży.

Przepis na wodę z pietruszki jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, na pewno każdy już wie, jak go wykonać, ale może nie ten najprostszy z możliwych. Zapraszam do mojego przepisu!

Przepis na wodę pietruszkową

Składniki:

  • świeżo posiekana pietruszki- pęczek
  • 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody lub mineralna
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szklany, wyparzony pojemnik

Wykonanie:

Potrzebny czas: 5 minut

woda z pietruszki

  1. Przygotowanie składników.

    Natkę trzeba dobrze umyć i osuszyć. Myjemy i wyparzamy także pojemnik. Zagotowujemy odmierzoną ilość wody i studzimy.

  2. Mieszanie.

    Siekamy drobno natkę. wrzucimy do pojemnika i zalewamy ostudzoną woda. Dodajemy resztę ewentualnych składników i mieszamy lub potrząsamy do połączenia.

  3. Odstawianie.

    Gotową wodę wstawiamy do lodówki na około 12 godzin, następnie możemy odcedzić lub zostawić natkę do dekoracji. Gotowe!

Podobne: Matcha latte- szybki i prosty przepis

Woda z pietruszki- uwagi:

Taką wodę możemy zrobić w wielu innych wariacjach smakowych- woda z ogórkiem i cytryna, z owocami, płatkami jadalnych kwiatów, z dzikim bzem itd. Możemy ją rozcieńczyć i/ stosować jako bazę koktajli owocowych i warzywnych.

Wodę pietruszkową należy przechowywać w lodówce i wykorzystać ją jak najszybciej lub zakonserwować ekologicznym konserwantem z półproduktów. Lepiej jednak zużyć szybko, np. do koktajlu.

Można stosować ją jako wybielający tonik zarówno na skórę twarzy jak i włosy i ciało.

Lubicie smak pietruszki? Ania

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 137

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz