Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto zupa grzybowa | kremowa, z cebulą i śmietanką

Keto zupa grzybowa | kremowa, z cebulą i śmietanką

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne keto dania, nie tylko świąteczne: kremowa zupa grzybowa z suszonych grzybów. Na naszym stole przecież nie może zabraknąć tego tradycyjnego dania!

Zrobienie tej grzybowej zupy jest proste i zajmuje niewiele czasu. Do gotowania możemy użyć suszonych grzybów, borowików i/lub podgrzybków ze sklepu, a a nawet pieczarek, najlepiej jednak użyć tych własnoręcznie zbieranych podczas jesiennych spacerów do lasu. Wtedy jesień ma swój szczególny klimat, a zupa smak, któremu nikt się nie oprze. Nic się nie równa ze smakiem tej odpowiednio przyrządzonej.

Można ją zrobić w wersji mięsnej lub wege keto, a nawet jako tradycyjny obiad dla całej rodziny. Jeśli szukacie właśnie takiego przepisu na diecie ketogennej, zapraszam do dalszej części posta i mojego przepisu. Będzie pysznie!

Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać
Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać

Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać

Składniki:  

  • około 300 g wybranych grzybów (świeże, mrożone, suszone)
  • ok. litr bulionu (warzywnego, grzybowego lub mięsnego, ostatecznie kostka)
  • 1 średnia cebula
  • pół opakowania śmietanki 30% (/mleko kokosowe z puszki)
  • 3 łyżki masła 82 %
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku (lub z przyprawy)
  • 1 łyżeczka tymianku i majeranku
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minuty.

Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać

  1. Przygotowanie grzybów.
    Suszone grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, zalewamy w garnku ciepłym bulionem i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc.

    Świeże grzyby myjemy, wycieramy i kroimy, a mrożone trzeba najpierw rozmrozić.

  2. Smażenie.
    Tymczasem zeszklimy na oliwie drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem, kolejno dodajemy masło i przyprawy, podsmażamy przez ok. 2 minuty, potem dorzucamy pokrojone grzyby. Mieszając co chwilę podsmażamy i dusimy całość 5-7 minut. Doprawiamy.

  3. Gotowanie.
    Wlewamy do garnka gorący bulion. Zagotowujemy na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wciąż mieszając gotujemy pod przykryciem do miękkości/ około 20 minut.

  4. Doprawianie.
    Zupę doprawiamy śmietanką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, potem odstawiamy z ognia i miksujemy całość z dodatkiem natki pietruszki.

Podobne: Keto gofry na słodko | przepisy ketologiczne

Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać
Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać

Keto zupa grzybowa-uwagi

  • Taką gotową zupę możemy przygotować nawet dwa dni wcześniej, przejdzie smakiem w lodówce i będzie jeszcze lepsza. Można też ją zawekować i przechować przez kilka dni w lodówce.
  • Zupę podawajmy czystą, z kawałkami gotowanych grzybów.
  • Dla reszty nie-keto rodziny można ugotować osobno ryż, a śmietanką doprawiać zupę dopiero na talerzach. Nie trzeba gotować obiadów osobno, a jest pysznie.

Skusicie się na moją pyszną zupę grzybową? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.8 / 5. Liczba ocen: 134

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.