Keto gofry na słodko | przepisy ketologiczne

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was najprostszy możliwy przepis na keto gofry. Jest to naprawdę szybki i mało skomplikowany do zrobienia przepis na pyszne śniadanie czy deser, który na pewno zasmakuje wszystkim na diecie ketogenicznej.

Te gofry być może nie są tak idealne, jak te robione z mąki i kupowane nad morzem, które pamiętamy z dzieciństwa. Jednak na pewno są ich zdrową i ketologiczną alternatywą. Bardzo zaskoczyły mnie smakiem, bo chociaż są robione z sera, jak typowe chaffles są bardzo słodkie i pyszne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Nie sprawiają problemów podczas pieczenia, a czas ich przygotowania to tylko kilka minut. Świetne same, jak i posypane stewią oraz z wszelkimi keto dodatkami: owocami, śmietaną, masłem orzechowym i czekoladowym bez cukru. Są przepyszne! To moje ostatnio ulubione śniadanie, chociaż nie daję potem radę zjeść nic przez wiele godzin, są takie sycące. Jeśli was zainteresowałam tymi słodkościami, zapraszam do mojego przepisu.

Keto gofry na słodko | przepisy ketologiczne

Przepis na keto gofry na słodko

Składniki: (na 2 gofry)

  • 4 łyżeczki mąki kokosowej
  • ok. 5 łyżek startego na wióry żółtego sera o łagodnym smaku, np. gouda /twardy mozarella
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżeczka łusek babki jajowatej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • łyżeczka oleju kokosowego/oliwy
  • olej/oliwa do foremki
  • szczypta cynamonu i stewii do smaku

Dodatki:

  • masło orzechowe, czekoladowe, stewia, bita śmietana, owoce itd.
Keto gofry na słodko | przepisy ketologiczne

Zwykłe gofry: Przepis na gofry | najprostszy, pyszny i szybki

Przygotowanie:

Potrzebny czas: 10 min..

  1. Przygotowanie składników na gofry

    Odmierzamy dokładnie składniki i przygotowujemy miskę do mieszania. Ścieramy ser na tarce.

  2. Wymieszaj składniki

    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy, uważamy żeby rozbić wszystkie grudki z mąki. Masa powinna być w miarę zbita i zwarta.

  3. Przygotowanie gofrownicy

    Gofrownicę odpowiednio rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem olej na płytkach.

  4. Smażenie gofrów

    Wylewamy masę i smażymy gofry około 5 minut, na dużej mocy. Syczenie i dym są normalnym efektem robienia gofrów, ponieważ rozpuszcza się ser. Co chwilę sprawdzamy, czy gofry się nie przypalają. Gotowe!

Keto gofry na słodko | przepisy ketologiczne

Przepis na keto gofry- uwagi:

Gofry najlepiej jest podawać zaraz po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące. Ze słodkimi dodatkami, w zależności od upodobania: śmietanką, cukrem pudrem, erytrolem lub cynamonem, stopioną czekoladą. Moja propozycja podania to bita śmietana i cynamon do posypania dania po wierzchu. Pychotka!

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że gofry wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 122

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Liczba artykułów: 308
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek