Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was najprostszy możliwy przepis na keto gofry. Jest to naprawdę szybki i mało skomplikowany do zrobienia przepis na pyszne śniadanie czy deser, który na pewno zasmakuje wszystkim na diecie ketogenicznej.
Te gofry być może nie są tak idealne, jak te robione z mąki i kupowane nad morzem, które pamiętamy z dzieciństwa. Jednak na pewno są ich zdrową i ketologiczną alternatywą. Bardzo zaskoczyły mnie smakiem, bo chociaż są robione z sera, jak typowe chaffles są bardzo słodkie i pyszne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Nie sprawiają problemów podczas pieczenia, a czas ich przygotowania to tylko kilka minut. Świetne same, jak i posypane stewią oraz z wszelkimi keto dodatkami: owocami, śmietaną, masłem orzechowym i czekoladowym bez cukru. Są przepyszne! To moje ostatnio ulubione śniadanie, chociaż nie daję potem radę zjeść nic przez wiele godzin, są takie sycące. Jeśli was zainteresowałam tymi słodkościami, zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na keto gofry na słodko
Składniki: (na 2 gofry)
- 4 łyżeczki mąki kokosowej
- ok. 5 łyżek startego na wióry żółtego sera o łagodnym smaku, np. gouda /twardy mozarella
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- łyżeczka łusek babki jajowatej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- łyżeczka oleju kokosowego/oliwy
- olej/oliwa do foremki
- szczypta cynamonu i stewii do smaku
Dodatki:
- masło orzechowe, czekoladowe, stewia, bita śmietana, owoce itd.
Zwykłe gofry: Przepis na gofry | najprostszy, pyszny i szybki
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 10 minut
- Przygotowanie składników na gofry
Odmierzamy dokładnie składniki i przygotowujemy miskę do mieszania. Ścieramy ser na tarce.
- Wymieszaj składniki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy, uważamy żeby rozbić wszystkie grudki z mąki. Masa powinna być w miarę zbita i zwarta.
- Przygotowanie gofrownicy
Gofrownicę odpowiednio rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem olej na płytkach.
- Smażenie gofrów
Wylewamy masę i smażymy gofry około 5 minut, na dużej mocy. Syczenie i dym są normalnym efektem robienia gofrów, ponieważ rozpuszcza się ser. Co chwilę sprawdzamy, czy gofry się nie przypalają. Gotowe!
Przepis na keto gofry- uwagi:
Gofry najlepiej jest podawać zaraz po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące. Ze słodkimi dodatkami, w zależności od upodobania: śmietanką, cukrem pudrem, erytrolem lub cynamonem, stopioną czekoladą. Moja propozycja podania to bita śmietana i cynamon do posypania dania po wierzchu. Pychotka!
Podoba wam się ten przepis? Prawda, że gofry wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!