Przepis na gofry | najprostszy, pyszny i szybki

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was najprostszy możliwy przepis na gofry. Jest to naprawdę szybki i mało skomplikowany do zrobienia przepis na pyszne śniadanie czy deser, który na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.

Jaka pyszna może być jesień, chociaż pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. Niedawno przeglądałam zdjęcia z wakacji i od razu przypomniał mi się smak chrupkich, gorących gofrów z bitą śmietaną w budkach nad morzem. Te być może nie są tak idealne, jak tamte z pieca, ale są ich zdrową alternatywą. Są bardzo chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Nie sprawiają problemów podczas pieczenia, a czas ich przygotowania to tylko kilka minut. Świetne sam e, jak i z cukrem pudrem oraz wszelkimi dodatkami: owocami, śmietaną, masłem orzechowym i czekoladowym czy dżemem i konfiturą. Dzieci je uwielbiają! Są przepyszne! Jeśli was zainteresowałam tymi słodkościami, zapraszam do mojego przepisu.

Przepis na gofry | najprostszy, pyszny i szybki

Przepis na gofry

Składniki:

  • 40 g mąki (pszennej, jaglanej, owsianej)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka 
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • masło orzechowe, dżem, marmolada, bita śmietana, owoce itd.

Przygotowanie:

Potrzebny czas: 10 minut

Przepis na gofry

  1. Przygotowanie składników na gofry

    Odmierzamy dokładnie składniki i przygotowujemy miskę do mieszania, można też ciasto szybko zblendować.

  2. Wymieszaj składniki

    Wszystkie oprócz oleju wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy.

  3. Przygotowanie gofrownicy

    Gofrownicę odpowiednio rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem olej na płytkach.

  4. Smażenie gofrów

    Wylewamy masę i smażymy gofry około 5 minut, na prawie największej mocy. 

Podobne: Placki z dyni na słodko | wegetariańskie i fit pyszności

Przepis na gofry | najprostszy, pyszny i szybki

Przepis na gofry- uwagi:

Gofry najlepiej jest podawać zaraz po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące. Ze słodkimi dodatkami, w zależności od upodobania: śmietanką, cukrem pudrem, erytrolem lub cynamonem, z dżemem malinowym, powidłami śliwkowymi, stopioną czekoladą. Moja propozycja podania to śmietana do polania i erytrol do posypania dania po wierzchu. Pychotka!

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że gofry wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 239

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz