Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was najprostszy możliwy przepis na gofry. Jest to naprawdę szybki i mało skomplikowany do zrobienia przepis na pyszne śniadanie czy deser, który na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.
Jaka pyszna może być jesień, chociaż pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. Niedawno przeglądałam zdjęcia z wakacji i od razu przypomniał mi się smak chrupkich, gorących gofrów z bitą śmietaną w budkach nad morzem. Te być może nie są tak idealne, jak tamte z pieca, ale są ich zdrową alternatywą. Są bardzo chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Nie sprawiają problemów podczas pieczenia, a czas ich przygotowania to tylko kilka minut. Świetne sam e, jak i z cukrem pudrem oraz wszelkimi dodatkami: owocami, śmietaną, masłem orzechowym i czekoladowym czy dżemem i konfiturą. Dzieci je uwielbiają! Są przepyszne! Jeśli was zainteresowałam tymi słodkościami, zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na gofry
Składniki:
- 40 g mąki (pszennej, jaglanej, owsianej)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- olej do smażenia
Dodatki:
- masło orzechowe, dżem, marmolada, bita śmietana, owoce itd.
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 10 minut
Przepis na gofry
- Przygotowanie składników na gofry
Odmierzamy dokładnie składniki i przygotowujemy miskę do mieszania, można też ciasto szybko zblendować.
- Wymieszaj składniki
Wszystkie oprócz oleju wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy.
- Przygotowanie gofrownicy
Gofrownicę odpowiednio rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem olej na płytkach.
- Smażenie gofrów
Wylewamy masę i smażymy gofry około 5 minut, na prawie największej mocy.
Podobne: Placki z dyni na słodko | wegetariańskie i fit pyszności
Przepis na gofry- uwagi:
Gofry najlepiej jest podawać zaraz po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące. Ze słodkimi dodatkami, w zależności od upodobania: śmietanką, cukrem pudrem, erytrolem lub cynamonem, z dżemem malinowym, powidłami śliwkowymi, stopioną czekoladą. Moja propozycja podania to śmietana do polania i erytrol do posypania dania po wierzchu. Pychotka!
Podoba wam się ten przepis? Prawda, że gofry wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!