Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką | proste i szybkie

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest to jesienna pychotka, która na pewno rozgrzeje każdego i wywoła uśmiech na niejednej twarzy.

Idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, zrobienie ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec nie tylko ze śliwkami, a z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką. Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z mrożonymi śliwkami oraz brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyszło idealnie i pysznie. Nie wyobrażam sobie jednak jesieni i sezonu śliwkowego bez ciasta z węgierkami. Jest mięciutkie, pachnące, wilgotne, a przy tym tak proste do zrobienia. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasto?

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- przepis, jak zrobić

Składniki:

  • 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
  • 1 szklanka letniego mleka roślinnego
  • pół szklanki słodzisza
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • świeżo otarta skórka z połowy cytryny
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 kg śliwek węgierek
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g słodzisza
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 125 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  1. Mieszanie składników.

    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.

  2. Wyrabianie ciasta.

    Wyrobić ciasto musimy odpowiednio długo, aby było bardzo miękkie i elastyczne. Następnie fformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym. Po ok. 1,5 h powinno wystarczająco wyrosnąć.

  3. Przygotowanie kruszonki.

    W międzyczasie czekania możemy już przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać ze słodziszem, cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie zalać roztopionym masłem. Mieszać i uformować palcami na kruszonkę.

  4. Przygotowanie blachy.

    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki, wydrążone i pokrojone na połówki, środkiem do góry. Następnie posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę, pod przykryciem.

  5. Pieczenie.

    Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut, do zarumienienia i suchego patyczka.

Podobne: Ciasto wegańskie z owocami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Uwagi:

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje na ciepło, do kawy, potrzepane lekko cukrem pudrem i cynamonem.
Możemy je upiec nie tylko ze śliwkami, a z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką.

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 124

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 224
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek