Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest to jesienna pychotka, która na pewno rozgrzeje każdego i wywoła uśmiech na niejednej twarzy.
Idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, zrobienie ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec nie tylko ze śliwkami, a z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką. Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z mrożonymi śliwkami oraz brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyszło idealnie i pysznie. Nie wyobrażam sobie jednak jesieni i sezonu śliwkowego bez ciasta z węgierkami. Jest mięciutkie, pachnące, wilgotne, a przy tym tak proste do zrobienia. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasto?
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- przepis, jak zrobić
Składniki:
- 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
- 1 szklanka letniego mleka roślinnego
- pół szklanki słodzisza
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- świeżo otarta skórka z połowy cytryny
- 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko i 2 żółtka
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 kg śliwek węgierek
- szczypta soli
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g słodzisza
- 16 g cukru wanilinowego
- 125 g roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- Mieszanie składników.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.
- Wyrabianie ciasta.
Wyrobić ciasto musimy odpowiednio długo, aby było bardzo miękkie i elastyczne. Następnie fformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym. Po ok. 1,5 h powinno wystarczająco wyrosnąć.
- Przygotowanie kruszonki.
W międzyczasie czekania możemy już przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać ze słodziszem, cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie zalać roztopionym masłem. Mieszać i uformować palcami na kruszonkę.
- Przygotowanie blachy.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki, wydrążone i pokrojone na połówki, środkiem do góry. Następnie posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę, pod przykryciem.
- Pieczenie.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut, do zarumienienia i suchego patyczka.
Podobne: Ciasto wegańskie z owocami
Uwagi:
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje na ciepło, do kawy, potrzepane lekko cukrem pudrem i cynamonem.
Możemy je upiec nie tylko ze śliwkami, a z dowolnymi owocami- świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką.
Skusicie się? Smacznego!