Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny smakowity przepis – Cukinia w panierce, czyli pyszny i lekki obiad który możemy jeść przez całe lato!
To proste danie warzywne to kolejny z moich ulubionych i bardzo szybkich przepisów! Robi się je naprawdę bardzo szybko -w pięć minut! Jest łatwe do wykonania i z tylko kilkoma składnikami. I zawsze wychodzi pyszne- ciepłe, chrupiące i słone. Idealna przekąska, gdy mamy ochotę na coś małego lub na przyjęcia. Cukinia przygotowana w ten sposób jest bardzo aromatyczna i delikatna. Cukinia w panierce będzie ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych, kotletów czy panierowanego sera. Jest zdrowym, wegetariańskim daniem, które zasmakuje każdemu niejadkowi. Jeśli was zainteresowałam tymi pysznościami, zapraszam do mojego przepisu!
Cukinia w panierce – przepis, jak zrobić
Składniki:
- CUKINIA- 2 SZTUKI
- MĄKA -1 SZKLANKA
- BUŁKA TARTA 1 SZKLANKA
- JAJKO -1 SZTUKA
- MLEKO- 1 ŁYŻKA
- SÓL i PIEPRZ
- OLEJ DO SMAŻENIA
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 20 minut
- Przygotowujemy składniki.
Wysypujemy na płaski talerz mąkę i bułkę, wbijamy do miseczki jajko i roztrzepujemy je z łyżką mleka.
- Przygotowujemy cukinię.
Myjemy cukinie, kroimy w 1,5 cm plastry. Solimy i zostawiamy na kilka minut do puszczenia soku. Zbieramy go papierem kuchennym i przyprawiamy.
- Panierowanie.
Każdy z talarków chwytamy widelcem, obtaczamy kolejno w: mące, rozbełtanym jajku z pieprzem a następnie w bułce tartej. Włączamy gaz pod patelnią.
- Smażenie.
Tak przygotowane cukinie smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. POdajemy z keczupem. Smacznego!
Podobne pyszności: Naleśniki budyniowe: pyszne i zdrowe fit śniadanie
Uwagi:
Cukinia w panierce jest pyszna sama z siebie, jedzona na ciepło zaraz po usmażeniu. Uwielbiam ją z solą i keczupem, mogłabym to jeść codziennie na letnią kolację! Jest także dobrym dodatkiem do obiadu- cukinia w panierce będzie ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych, kotletów czy panierowanego sera. Jest zdrowym, wegetariańskim daniem, które zasmakuje każdemu niejadkowi.
Skusicie się? Smacznego!