Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne wypieki- zielony pasztet z selera i pestek dyni. Bez mięsa, ale bogaty w zdrowe tłuszcze, błonniki i witaminy. Idealny do smarowania chleba jak również pieczeń do obiadu. Ma bardzo ciekawy, wytrawny smak, jak dla mnie pycha!
Smakuje całej mojej rodzinie oraz dzieciom, które nie mogą uwierzyć, że to z warzyw. Zrobienie takiego pasztetu jest proste i zajmuje też niewiele czasu. Zapraszam do przepisu.
Pasztet z selera i pestek dyni
Rodzaj diety: wegańska, wegetariańska, LCHF, keto, fit
Składniki na wegański pasztet z selera:
- seler korzeniowy (większa sztuka)
- 3/4 szklanki pestek dyni -łuskanych
- dwie cebule
- masło
- bułka tarta/siemię lniane
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Przepis na pasztet musimy zacząć robić już poprzedniego dnia, ponieważ potrzebne nam są namoczone uprzednio pestki dyni.
- Zalewamy pestki dyni gorącą wodą na kilka godzin i przykrywamy.
Można też zostawić na całą noc i robić przepis rano.
- Selera obrać i ugotować w całości w bulionie lub posolonej wodzie.
Gotować tak, aby woda zakrywała bulwę, następnie wystudzić.
- Cebulę zeszklić na maśle, dodać odsączoną dynię i razem z selerem zmiksować na dość gładką masę.
Masa na pasztet nie musi być idealnie zwarta. Jeśli jest za rzadka, dodać bułkę, siemię, nasiona chia lub inne suche składniki.
- Doprawić do smaku i zapiekać w piecyku.
Zapiekać przez 20 min w temperaturze około 180 stopni.
Wskazówki i uwagi:
Pasztet nie jest surowy, można go wyjąć, jak się już trochę przypiecze i zrumieni. A nawet jeść bez pieczenia, jak pastę! Ważne, aby całość była zwarta i łatwo było smarować chlebek. niektórzy zagęszczają mąką i kroją pasztet na plasterki, np. do obiadu.
Zobacz też: Lody proteinowe fit| z wanilią, gruszką i bananem
Skusicie się na dyniowe smarowidło do chleba? Smacznego!