Pasztet z selera i pestek dyni |fit, keto, wegan, LCHF

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne wypieki- zielony pasztet z selera i pestek dyni. Bez mięsa, ale bogaty w zdrowe tłuszcze, błonniki i witaminy. Idealny do smarowania chleba jak również pieczeń do obiadu. Ma bardzo ciekawy, wytrawny smak, jak dla mnie pycha!

Smakuje całej mojej rodzinie oraz dzieciom, które nie mogą uwierzyć, że to z warzyw. Zrobienie takiego pasztetu jest proste i zajmuje też niewiele czasu. Zapraszam do przepisu.

Pasztet z selera i pestek dyni
Pasztet z selera i pestek dyni

Pasztet z selera i pestek dyni

Rodzaj diety: wegańska, wegetariańska, LCHF, keto, fit

Składniki na wegański pasztet z selera:

  • seler korzeniowy (większa sztuka)
  • 3/4 szklanki pestek dyni -łuskanych
  • dwie cebule
  • masło
  • bułka tarta/siemię lniane
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Potrzebny czas: 1 godzina

Przepis na pasztet musimy zacząć robić już poprzedniego dnia, ponieważ potrzebne nam są namoczone uprzednio pestki dyni.

  1. Zalewamy pestki dyni gorącą wodą na kilka godzin i przykrywamy.

    Można też zostawić na całą noc i robić przepis rano.

  2. Selera obrać i ugotować w całości w bulionie lub posolonej wodzie.

    Gotować tak, aby woda zakrywała bulwę, następnie wystudzić.

  3. Cebulę zeszklić na maśle, dodać odsączoną dynię i razem z selerem zmiksować na dość gładką masę.

    Masa na pasztet nie musi być idealnie zwarta. Jeśli jest za rzadka, dodać bułkę, siemię, nasiona chia lub inne suche składniki.

  4. Doprawić do smaku i zapiekać w piecyku.

    Zapiekać przez 20 min w temperaturze około 180 stopni.

Pasztet wegański
Pestki dyni

Wskazówki i uwagi:

Pasztet nie jest surowy, można go wyjąć, jak się już trochę przypiecze i zrumieni. A nawet jeść bez pieczenia, jak pastę! Ważne, aby całość była zwarta i łatwo było smarować chlebek. niektórzy zagęszczają mąką i kroją pasztet na plasterki, np. do obiadu.

Zobacz też: Lody proteinowe fit| z wanilią, gruszką i bananem

Skusicie się na dyniowe smarowidło do chleba? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 17

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz