ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Lody proteinowe fit| z wanilią, gruszką i bananem

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, zdrowe słodkości: lody proteinowe z gruszką, bananem i wanilią. Smakowite i zdrowe domowe lody wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy mieć sezonowe owoce i bazę, dzięki której masa nabierze gęstości. W tym przepisie, tak jak w poprzednim również wykorzystuję banany, które są łatwo dostępne i niedrogie, a dostarczają nam dużo potasu i dobrych węglowodanów. Dodatek niezbędnych nam protein zapewnia odżywka białkowa oraz jogurt. Do masy można dodać też zmielone, namoczone orzechy, ananas zamiast banana i inne zdrowe dodatki, na jakie mamy ochotę. Lody proteinowe zawsze wychodzą, są pyszne, kremowe i rozpuszczają się jak prawdziwe: do tego bez śmietany, bez cukru, jajek, właściwie składają się tylko z owoców. Są idealnym deserem dla każdego, nie tylko na diecie. Zapraszam do mojego przepisu!

ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Lody proteinowe z wanilią, gruszką i bananem

Składniki:

  • 1 mrożony banan, pocięty na kawałki
  • 1 gruszka zamrożona
  • miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym*
  • ksylitol, erytrol lub inne słodzidło -łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy -kilka kropel
  • jogurt białkowy o smaku waniliowym**-połowa na porcję

*jeśli nie mamy odżywki waniliowej, dodajemy zwykłą i więcej ekstraktu z wanilii
** możemy użyć greckiego lub zwykłego znów dodając więcej wanilii i odżywki białkowej (nie używamy mleka bo będzie zbyt rzadkie)

ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Sposób przygotowania:

Są dwie metody robienia takich domowych, pysznych lodów proteinowych.

  1. Banana i gruszkę tniemy na kawałki i i wsadzamy do zamrażarki. Mrozimy co najmniej godzinę przed robieniem lodów. Wtedy lody po zmiksowaniu można od razu podawać na stół, są w odpowiedniej konsystencji do spożycia.
  2. Owoce miksujemy z mrożeniem lub bez mrożenia z resztą składników, zaczynajac od jogurtu, następnie do kremowej już masy dodajemy suche składniki. Lody proteinowe trzeba jeszcze mrozić, co najmniej 2 godziny, ale nie za długo, bo będą twarde jak lód.
ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie


Lody proteinowe należy szybko podać, bo się rozmrożą, więc warto robić od razu przed podaniem na stół. Oczywiście masę lub resztki lodów można ponownie zamrozić i podać pózniej.

Możemy je polać roztopiona czekoladą, ozdobić zmielonymi migdałami i świeżymi owocami bądź syropem.

Uwagi

Przepis na lody proteinowe można oczywiście użyć w każdej diecie, zmieniając lekko odpowiednie składniki. W diecie wegańskiej odżywkę zastępujemy białkiem roślinnym, a jogurt -sojowym jogurtem lub napojem roślinnym. W diecie keto używamy śmietanki a w diecie bardzo fit- jogurtu beztłuszczowego i syropu bez kalorii.

ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Jeśli nie macie odzywki białkowej, można ja pominąć, a dodać więcej proteinowego jogurtu. Na szczęście je zawsze można dostać w każdym supermarkecie, do tego są bezcukrowe.

Podobne: Smakowite lody z bananem i borówkami

ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie

Warto zawsze trzymać w zamrażarce zamrożone banany, wtedy szybko możemy zrobić sobie taki smakowity, białkowy, niskotłuszczowy i zdrowy deser.

Skusicie się na lody proteinowe? Smacznego!

ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie
Liczba artykułów: 151

1
Dodaj komentarz

ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie
najnowszy najstarszy oceniany
ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie

[…] Lody proteinowe fit| z wanilią, gruszką i bananem 20 marca 2020 […]

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek
ciasto, Ciasto wegańskie z owocami, Jak naturalnie, Jak naturalnie