Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszny, domowy majonez. Na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy niż sklepowe produkty, oparte na rafinowanych olejach rzepakowych czy sojowych i z dodatkiem białego cukru.
Prawie nastała już wiosna, zbliżają się Święta Wielkanocne i zaczynam się zastanawiać, co dobrego przygotować na ten czas do zjedzenia. Taki domowy majonez możecie jednak robić sobie na co dzień, jest pyszny z jajkami i do kanapek czy sałatek. Ostatnio zaczęłam dietę ketogeniczną i taki sos w keto bardzo się przydaje. Zwłaszcza, że od lat już żadnego nie jadłam i miałam smaka- ach ten strach przed tłuszczami, który wpajają nam media i dietetycy! Majonez na oliwie i żółtkach jest zdrowy, jeśli oczywiście używamy go z umiarem. Do tego jest tani i nie psuje się szybko. Mój stoi w lodówce już tydzień i nie widać śladów zepsucia. Robi się go szybko i łatwo, więc bardzo polecam i na pewno już nie kupię żadnego sklepowego, chemicznego i niezdrowego sosu. No chyba, że wejdą na nasz rynek te zdrowe, na oleju z awokado…Zapraszam do mojego przepisu na majonez domowy ketologiczny!
Przepis na domowy majonez (keto)
Składniki:
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- 1 łyżka *musztardy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 350 ml oliwy z oliwek/oleju, oleju z awokado
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i ew. kurkumy
(*w keto wersji znalazłam tylko jedną musztardę bez cukru: dijon)
Wykonanie:
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, pokojową. Na godzinę, dwie przed wykonywaniem przepisu wyjmij składniki z lodówki. Jest to najczęstszy błąd przy wykonywaniu tego sosu, który sprawia, że domowy majonez się warzy.
Potrzebny czas: 20 minut
Przepis na domowy majonez (fit, keto, lchf)
- Przygotowanie składników.
Przygotuj blender lub inny procesor do mieszania składników. Odmierz olej. Jajka i żółtka wbij do szklanki i przelej do miski, dodaj musztardę.
- Mieszanie.
Najpierw blendujemy przez kilka minut na niskich obrotach jajka z musztardą, powoli je zwiększając. Dodaj sól, pieprz oraz ocet i przyprawy i ponownie miksuj.
- Czas na olej/oliwę.
Na końcu dodajemy oliwę. Wlewamy do miski malutkim strumieniem, stopniowo, można tez kroplami, dalej blendując masę na niskich obrotach. Gdy majonez zacznie gęstnieć, wciąz mieszmy przez koljene kilka minut.
- Przyprawianie.
Zrób test gęstości i smaku, dodaj przypraw, a jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej oliwy. Gdy sos będzie gotowy, przełóż domowy majonez do wyparzonego słoika. Przechowuj do kilku dni w lodówce.
Podobne: Pizza z mąki kokosowej | fit, keto, low carb, gluten free
Uwagi: Weż pod uwagę, że domowy majonez na oliwie z oliwek ma inny, nieco mocniejszy smak niż kupowane sosy. Jest też innego koloru- żółty lub zielonkawy i jest rzadszy, bo nie zawiera sztucznych substancji zagęszczających. Jeśli bardzo ci to przeszkadza, możesz dodać gumę guar lub olej kokosowy do zagęszczenia sosu.
Majonez na bazie oleju awokado jest najdroższy w zrobieniu, ale jest zdecydowanie moim faworytem-zielony i pyszny, zupełnie inny smak niż sklepowe “glutki”!
Skusicie się na taki pyszny majonez? Smacznego!