Maseczka do twarzy z kozieradką, glinką i dynią | DIY

Hej, kochani! Przychodzę do Was dzisiaj z kolejnym postem o DIY kosmetykach, tym razem będzie to domowa maseczka do twarzy z kozieradką, glinką i dynią.

Taka maseczka jest bardzo tania i prosta do zrobienia, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i możemy nakładać na zwilżoną hydrolatem twarz. Maska doskonale odżywi, nawilży i wzmocni naszą skórę, jest też świetnym remedium na jesienne, deszczowe smutki. Pomysł na akurat tę maseczkę z miodem przyszedł mi głowy przypadkiem, podczas robienia słodkich placuszków z dyni. A przecież to, co jest zdrowe dla naszego ciała musi być także świetną bombą witaminowa dla naszej skóry. Z robie puree dyniowego powstał więc przepis na maseczki zarówno do twarzy, jak i włosów. Poczytałam jednak o skłonności do uczulenia..Powinniśmy an to zawsze uważać, gdy mamy do czynienia z tak naturalnymi produktami.
Maska u mnie sprawdziła się doskonale! Skóra była ukojona i nawilżona, a mój nastrój po takim dyniowym spa zdecydowanie się poprawił. Podaję wam jednak ogólny przepis na to, jak stworzyć i wykonać własną, domową maseczkę do twarzy- z tego, co akurat mamy w domu. Zapraszam do mojego wpisu.

Maseczka do twarzy z kozieradką, glinką i dynią

Składniki:

  • 1 łyżka purée z dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju np. z dyni
  • 1-2 łyżki greckiego jogurtu
  • łyżeczka glinki np. żółtej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kozieradki
Maseczka do twarzy z kozieradką, glinką i dynią

Maseczka do twarzy z kozieradką

  1. Przygotowanie dyni.

    Obieramy dynię, kroimy na małe cząstki, umieszczamy w blenderze. Miksujemy na puree i odciskamy wodę.

  2. Mieszanie.

    Do miseczki dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy razem, aż osiągniemy gładką konsystencję maseczki.

  3. Nakładanie.

    Nakładamy maską na oczyszczoną skórę, na co najmniej 15 minut, omijając okolice oczu i ust. Zmywamy i nakładamy serum lub krem.

Podobne: Domowa maseczka do twarzy DIY -jak zrobić?

Uwagi:

W razie pieczenia lub innych objawów natychmiast zmywamy maseczkę.
Najlepiej stosować po peelingu twarzy, a po zabiegu na nałożyć serum i krem.
Maseczkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni, chociaż najlepiej robić świeże partie i zużywać na bieżąco. Ja zawsze ją sobie robie przy krojeniu dyni do obiadowych przepisów.

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 123

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 224
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek