Hej, kochani! Przychodzę do Was dzisiaj z kolejnym postem o DIY kosmetykach, tym razem będzie to domowa maseczka do twarzy z kozieradką, glinką i dynią.
Taka maseczka jest bardzo tania i prosta do zrobienia, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i możemy nakładać na zwilżoną hydrolatem twarz. Maska doskonale odżywi, nawilży i wzmocni naszą skórę, jest też świetnym remedium na jesienne, deszczowe smutki. Pomysł na akurat tę maseczkę z miodem przyszedł mi głowy przypadkiem, podczas robienia słodkich placuszków z dyni. A przecież to, co jest zdrowe dla naszego ciała musi być także świetną bombą witaminowa dla naszej skóry.
Z puree dyniowego powstał więc przepis na maseczki zarówno do twarzy, jak i włosów. Poczytałam jednak o skłonności do uczulenia..Powinniśmy an to zawsze uważać, gdy mamy do czynienia z tak naturalnymi produktami.
Maska u mnie sprawdziła się doskonale! Skóra była ukojona i nawilżona, a mój nastrój po takim dyniowym spa zdecydowanie się poprawił. Podaję wam jednak ogólny przepis na to, jak stworzyć i wykonać własną, domową maseczkę do twarzy- z tego, co akurat mamy w domu. Zapraszam do mojego wpisu.
Maseczka do twarzy z kozieradką, glinką i dynią | przepis, jak zrobić:
Składniki:
- 1 łyżka purée z dyni
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju np. z dyni
- 1-2 łyżki greckiego jogurtu
- łyżeczka glinki np. żółtej
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kozieradki
Maseczka do twarzy z kozieradką
- Przygotowanie dyni.
Obieramy dynię, kroimy na małe cząstki, umieszczamy w blenderze. Miksujemy na puree i odciskamy wodę.
- Mieszanie.
Do miseczki dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy razem, aż osiągniemy gładką konsystencję maseczki.
- Nakładanie.
Nakładamy maską na oczyszczoną skórę, na co najmniej 15 minut, omijając okolice oczu i ust. Zmywamy i nakładamy serum lub krem.
Podobne: Domowa maseczka do twarzy DIY -jak zrobić?
Uwagi:
W razie pieczenia lub innych objawów natychmiast zmywamy maseczkę.
Najlepiej stosować po peelingu twarzy, a po zabiegu na nałożyć serum i krem.
Maseczkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni, chociaż najlepiej robić świeże partie i zużywać na bieżąco. Ja zawsze ją sobie robie przy krojeniu dyni do obiadowych przepisów.