Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto żurek wielkanocny bez zakwasu, prosty przepis

Keto żurek wielkanocny bez zakwasu, prosty przepis

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, świąteczne dania: keto żurek w wersji bez zakwasu, na kefirze i serwatce. Na naszym wielkanocnym stole przecież nie może zabraknąć tego tradycyjnego dania!

Zrobienie tej zupy jest proste i zajmuje niewiele czasu. Do gotowania możemy użyć gotowego rosołu z lodówki lub kostek bulionowych, a także sklepowego kefiru i serwatki. Wiele osób boi się domowej roboty żurku, bo czasem może on się nie udać, nie warto jednak się tego obawiać, zdarzyło mi się to bardzo rzadko. Nie trzeba również odmawiać sobie tradycyjnych smaków tylko dlatego, że tradycyjnie gotuje się je z ogromną ilością węglowodanów. Keto wersja żurku jest równie pyszna, a do tego zdrowsza.

W moim domu żurek podaje się z jajkami, chlebem, białą kiełbasą, jajkami czy wędlinami. Ja polecam wersję przepisu na czysty żurek, a dodatki wybierzcie sobie sami. Jesteście ciekawi przepisu na najprostszy możliwy domowy ketogeniczny żurek? Zapraszam do mojego postu!

Keto żurek wielkanocny bez zakwasu |prosty przepis
Keto żurek wielkanocny bez zakwasu |prosty przepis

Przepis na keto Żurek wielkanocny

Składniki (6 porcji) :

  • butelka maślanki
  • butelka kefiru
  • kawałek boczku lub innej wędzonki
  • kawałek kiełbasy wędzonej i szynki np. od szwagra
  • kilka suszonych borowików
  • domowy rosół lub kostka -na ok. litr bulionu
  • po 2 jajka na porcję
  • 2 łyżki kwaśnej śmietana lub jogurtu
  • ew. chrzan do smaku
  • ew. jajka, wędliny i kiełbasa do pokrojenia
  • przyprawy: sól, pieprz, kilka ząbków czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek itd.

Wykonanie:

Potrzebny czas: 3 godziny

żurek keto ketogeniczny -jak wykonać

  1. Przygotowujemy bulion

    Zagotowujemy nieco wody w garze, dolewamy kefir i maślankę. Gotujemy na malutkim ogniu, aż zwarzy się serek i następnie przecedzamy odwar, na którym będziemy gotować nasz żurek.

  2. Gotowanie.

    Do gara dolewamy nasz rosół lub wodę 1,5 litra plus kostki rosołowe. Dorzucamy do smaku czosnek, grzyby, boczek, kiełbasę, wędzonki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu do uznania. Im dłużej, tym bardziej kwaśny.

  3. Jajka.

    Tymczasem gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy. Wybieramy 4 żółtka do zaprawienia żurku, resztę jajek i białko wrzucamy na talerze.
    Żółtka zgniatamy widelcem ze śmietaną, wlewamy do gotowego żurku i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do uznania.

  4. Podanie.

    U mnie w domu podaje się czysty żurek i osobno chrzan, wędliny, jajka, wędzonki, chleb na talerzykach, każdy kroi sobie i wrzuca na talerz wedle smaku. Gotowe!

Keto żurek wielkanocny bez zakwasu |prosty przepis
Keto żurek wielkanocny bez zakwasu |prosty przepis

Podobne: Jajka faszerowane, przystawka na Wielkanoc

Keto Żurek, jak podawać?

Najlepszy jest świeży i ciepły, podany z kiełbasą i szynka, keto chlebem, jajkami czy wędliną. Pycha! Nie tylko na wielkanocny stół.

Można też robić keto żurek w wersji dłuższej i pracochłonnej, przygotowując własny domowy bulion z włoszczyzny i kurczaka zamiast tego z kostek.

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wygląda apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie taki zrobić. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 187

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *