Pasta z awokado – pięć pysznych przepisów

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejne przepisy na pyszne i zdrowe dodatki do kanapek- pasta z awokado w kilku wariacjach smakowych.

Przepis na szybką i prosta pastę, którą dodałam całkiem niedawno cieszy się dużą popularnością i ciagle mnie pytacie o smakowite dodatki do takiego miksu. Dlatego dzisiaj mam dla Was kilka nowych przepisów, którymi możecie urozmaicić swoje kanapki, frytki, wrapy, burgery i sałatki. Podstawą potraw jest jeden przepis na smarowidło, który podawałam w tym poście.

Zobacz najpierw: Pasta z awokado, zdrowa alternatywa dla margaryny

Wszystkie pasty zostały już przeze mnie wypróbowane i muszę przyznać, że naprawdę są pyszne! Zapraszam do moich przepisów.

Pasta z awokado

Jak zrobić pastę z awokado?

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, przyprawy włoskie

Wykonanie:

Podstawą przygotowania pasty jest oczywiście awokado, miękkie i dojrzałe. Przekrawamy owoc wzdłuż, wydrążamy miąższ i rozgniatamy widelcem w miseczce na gładką masę. Mieszamy pastę z oliwą i sokiem cytrynowym, przyprawiamy do smaku.

Pasta z awokado i pesto

Składniki:

  • 2 łyżki pesto bazyliowego

Wykonanie:

Dodajemy do gotowej pasty z awokado (z poprzedniego przepisu) pesto i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku np. czosnkiem, suszoną cebulką, tymiankiem. Taka pasta może być również ciekawym dodatkiem do makaronu!

Pasta z awokado, twarożku i cebulki

Składniki:

  • twaróg -150 g
  • łyżka śmietany
  • 1 cebula dymka
  • łyżeczka oleju (np. lniany)

Wykonanie:

Dodajemy do wcześniej przygotowanej pasty rozmieszany ze śmietaną twarożek, olej i poszatkowaną cebulę dymkę, miksujemy i przyprawiamy.

Pasta z awokado

Pasta z awokado, majonezu i jajka

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • nasionka czranuszki

Wykonanie:

Dodajemy do naszej pasty z awokado ugotowane na twardo jajka, majonez, najlepiej domowy lub organiczny, łyżkę soku z cytryny i łyżkę oliwy, miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Posypujemy czarnuszką i kropimy oliwą.

Pasta z awokado po indyjsku: z wędzoną papryką, curry i garam masala

Składniki 

  • mała cebulka
  • szczypta słodkiej, wędzonej papryki
  • szczypta kurkumy, curry lub garam masala
  • sól i pieprz

Obieramy cebulkę i siekamy jak najdrobniej, dodajemy przyprawy oraz pastę i mieszamy wszytsko na gładką masę.

Pasta z awokado i cieciorki

  • puszka cieciorki
  • łyżeczka tahini
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ew. świeża kolendra/pietruszka

Odsączamy puszkę cieciorki, blendujemy ją razem z tahini, a następnie z resztą składników, dodajemy naszą gotową pastę z awokado i mieszamy razem na gładka masę. posypujemy dobrze posiekaną kolendrą i kropimy oliwą.

Pasta z awokado

Uwagi

  • Pasty najlepiej przygotowywać chwilę przed podaniem i odstawić do lodówki, żeby smaki się połączyły, a masa zgęstniała.
  • Pasty można jeść samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa, wrapów, świeżych i pieczonych warzyw, frytek czy nachos.
  • Potrawę najlepiej robić na świeżo, w małej ilości, bo przechowujemy je w lodówce pod przykryciem tylko do trzech dni.

Skusicie się na te smakowite i proste przepisy?
Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 56

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 176
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek