Chleb domowy | prosty i szybki przepis

Hej kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na domowy chleb z ziarnami. Jest to naprawdę prosty i szybki do zrobienia domowy wypiek, który zawsze mi wychodzi.

Zdecydowanie jest najłatwiejszym przepisem, jaki kiedykolwiek znalazłam na domowe pieczywo. Ciasta nie trzeba wyrabiać, a chrupiący chleb na pewno zasmakuje wszystkim. Zwłaszcza, gdy jest ciepły i pachnie na cały dom! Najlepsze jest to, że zawsze się znakomicie udaje, można go upiec na świeżych jak i na suchych drożdżach- wtedy jets jeszcze prościej, bo nie robimy mokrego zaczynu, a tylko mieszamy składniki. Na pewno jest to zdrowsza alternatywa niż białe bułki ze sklepu lub sztucznie barwione pieczywo. Po wystudzeniu możecie też zamrozić resztki chleba, aby nic się nie zmarnowało. Jesteście ciekawi przepisu na najprostszy możliwy domowy chleb z ziarnami? Zapraszam do mojego postu!

Przepis na chleb domowy

Przepis na chleb domowy

Składniki:

  • 2 szklanki wody (ciepła)
  • 750g mąki (zwykłej pszennej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • kminek, słonecznik na wierzch itd.

Wykonanie:

Przepis na chleb domowy

  1. Na początku drożdże

    Świeże drożdże kruszymy lub tniemy, dodajemy cukier i tak długo ze sobą rozcieramy, aż zrobi się masa. Do niej dodajemy pół szklanki ciepłej wody i mieszamy. Następnie odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce (np. kuchenka, kaloryfer).

  2. Czas na miskę

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy nasze drożdże, odmierzone: sól, pozostałą ciepłą wodę i olej.

  3. Kolejnym krokiem jest połączenie składników

    Nie musimy wyrabiać masy. Całość dokładnie mieszamy np. łyżką do dobrego połączenia się wszystkich składników. Następnie przykrywamy miskę folią i/lub ścierką.

  4. Ciasto musi wyrosnąć

    Tak przygotowane ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc, żeby nam dobrze wyrosło.

  5. Formowanie ciasta

    Kolejnym krokiem jest wyrabianie: wykładamy ciasto na posypany mąką blat i przez krótką chwilę wyrabiamy ręcznie, potem formujemy bochenek i przykrywamy ścierką. Zostawiamy na 30 min. godziny do ostatecznego wyrośnięcia.

  6. Pora na pieczenie

    Wkładamy naczynie z przykrywką do piekarnika i nagrzewamy do 220’C, dopiero potem przekładamy do niego bochenek, przykrywamy i mniejszamy temperaturę do 200’C. Pieczemy przez ok. pół godziny w ustawieniu góra-dół.

  7. Prawie gotowe

    Po tym czasie sprawdzamy, jak wyglada nasz wypiek. Jeśli chcemy, aby lepiej się zrumienił pieczemy przez kolejne 20-25 minut. Gotowy bochenek wyjmujemy i studzimy.

Przepis na chleb domowy

Zobacz także: Chleb z ziarnami | łatwy i szybki przepis

Przepis na chleb- uwagi:

Aby chleb był chrupki na zewnątrz i miękki w środku dobrze jest naciąć bochenek w poprzeczne paski ostrym nożem tuż przed upieczeniem. Dodatkowo ładnie to wygląda!

Najlepszy jest świeży, ciepły i chrupiący z dobrym masłem lub serkiem. Pycha!

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wygląda apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie taki upiec. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 190

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Liczba artykułów: 278
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek